Čtvrť knihomolů

Čtvrť knihomolů

Knihovní čtvrť v holandském městě Spijkenisse vznikla díky reakci na potřebu nového bydlení a na příležitost zkombinovat funkci obytnou a společenskou. Nové bytové domy navrhli architekti ze studia MVRDV s tradičně strmými střechami. Odkaz minulosti ovšem do svého projektu vložili s citem pro současnost, bez zbytečné nostalgie.

Cihly pokrývají v nové čtvrti vše, od chodníků a zdí až po střechy. Stavby jsou uspořádány tak, aby vytvořily prostor podobný tradiční návsi. Cihlové čtvrti dominuje „Hora knih“. Elegantní, prosklená hmota knihovny je viditelná ze všech stran, zejména z přilehlého tržního náměstí.

Cihly pokrývají vše, od chodníků a zdí až po střechy.

 Cihly pokrývají vše, od chodníků a zdí až po střechy.

Kromě knihovny najdeme v prosklené budově také centrum životního prostředí, šachový klub, posluchárny a zasedací místnosti, komerční i maloobchodní prostory. Exteriér knihovny evokuje svým tvarem a povahou tradiční holandskou farmu. Připomíná tak zemědělskou minulost Spijkenisse, které se během posledních čtyřiceti let přeměnilo z malého zemědělského městečka v moderní město.

Prostor mezi stavbami se podobá tradiční návsi.

 Prostor mezi stavbami se podobá tradiční návsi.

Knihovna pod širým nebem

Kumulace různorodého programu knihovny se odráží v pyramidální struktuře budovy. Jednotlivá poschodí s knihami jsou propojena širokým schodištěm, které tvoří plynulou cestu kolem celé knižní hory o délce 480 metrů. Trasa vede až na vrchol, kde návštěvníky čeká restaurace a panoramatický výhled na celé město.

Skleněná schránka vytváří dojem knihovny pod širým nebem. Klimatizaci byste zde hledali jen těžko. V létě zajišťuje příjemné vnitřní klima přirozená ventilace a sluneční clony, v zimě zachovává teplotu podlahové vytápění a dvojité sklo.

Pyramidální interiér

 Pyramidální interiér

Minulost bez nostalgie

Vybudování knihovny a nové obytné čtvrti je součástí širšího plánu posílení a zintenzivnění života v centru Spijkenisse. Hlavním motivem konceptu nového souboru jsou domy abstraktně evokující místní tradiční typologii a motto „současnost místo nostalgické repliky“.

Obytná a knihovní část jsou vzájemně propojeny materiálovým laděním, společnými veřejnými prostory a technologiemi ohleduplnými k životnímu prostředí. Součástí projektu je také vyznačení míst původních domů, které byly v šedesátých letech strženy. Na náměstí tak můžeme vidět podobu starého centra. To se nyní proměnilo v centrum nové, které bez nostalgie ctí svoji minulost.

Odkaz minulosti vložili architekti do projektu s citem pro současnost.

Odkaz minulosti vložili architekti do projektu s citem pro současnost.

Library Quarter

Místo: Spijkenisse, Holandsko
Architekti: MVRDV, Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries, Fokke Moerel, Arjen Ketting
Generální dodavatel: VORM bouw
Střešní okna: Velux
Realizace: 2013

 

TEXT: TEREZA JANIŠOVÁ,
FOTO: DARIA SCAGLIOLA, JEROENMUSCH, MVRDV, VELUX

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB speciál 2017.