Rodinný dům s funkčním členěním vnitřních prostor

Rodinný dům s funkčním členěním vnitřních prostor
Source: Tomáš Souček

Přízemní rodinný dům v menším městě poblíž Prahy na řece Berounce působí minimalisticky a zaujme hned na první pohled.

Půdorys domu ve tvaru pravidelného obdélníku je totiž ve svém podélném směru mírně prohnut a vnitřní linií tak směřuje interiér cíleně do zahrady. Dalším charakteristickým rysem je členění vnitřních prostor a různě vysoké stropy.

Architekti Jerry Koza a Adam Jirkal z atelieru SAD kladli v návrhu důraz především na dispozice a funkční uspořádání interiéru, tvarování prostoru výškovým rozměrem odpovídá funkci jednotlivých místností a současně jim dává ještě jakousi nadstavbu.

Dostatek světla

„Společné obytné prostory mají díky vyšší světlé výšce reprezentativní charakter,“ vysvětluje Adam Jirkal, „v dětských pokojích se světlá výška naopak zmenšuje a prostor je tak intimnější. Světlá výška všech místností navíc roste směrem do zahrady.“

Společným jmenovatelem tohoto řešení je dostatek světla ve vnitřním prostoru domu především z jižní strany, kde se dům otevírá trychtýřovitě do zahrady. Terasa po celé délce této strany domu je pak nenásilným přestupním molem z domu ven a naopak. Propojení stavby s přírodním prvkem zahrady posiluje také fasáda z modřínových prken a vodovzdorné překližky.

O tvůrcích: Ateliér SAD se od svého založení v roce 2002 věnuje jak architektuře v nejširším měřítku, tak i rezidenčním projektům, drobným designovým projektům (design hraček či výstavní instalace) či interiérům. Tvoří ho architekti – Jerry Koza, Adam Jirkal a Martin Kalhous, a stavební inženýr Tomáš Kalhous. Mezi nejznámější projekty patří série návrhů čerpacích stanic na Slovensku, houseboat složený z modulárních bloků či renovace interiéru Žižkovské věže.

Propojení domu a zahrady jako hlavní téma

Vnitřní prostor domu je rozdělen na vstupní a obytnou část. Vstup domu je situován na severní stranu objektu. Zádveří a hala, a také technické zázemí domu (WC, komora, sušárna a technická místnost) jsou vlastně nalepeny na fasádu v této části stavby a tvoří současně hlukovou bariéru, jež do určité míry odstiňuje hluk z ulice a rovněž od blízké železnice.

V jihozápadní části obytné zóny domu je centrální místnost s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní, na jižní straně se nachází dvě ložnice a hlavní koupelna s WC, přičemž ze všech obytných místností je možné vstoupit na venkovní terasu.

Návrh: Adam Jirkal, Jerry Koza, atelier SAD, www.ateliersad.cz
Spolupráce: Dušan Sinetar
Autorizovaný inženýr: Tomáš Kalhous
Lokace: Řevnice, Czech Republic
Rozloha pozemku: 109 m2
Zastavěná plocha: 164 m2
Projekt: 2009
Realizace: 2010
TEXT: Daniela Bartošová
FOTO: Tomáš Souček