Z nenápadné dřevěnice udělali okouzlující víkendový dům

Z nenápadné dřevěnice udělali okouzlující víkendový dům

Malá vesnička Albinen se nachází v kantonu Valais ve Švýcarsku a je typická svou tradiční dřevěnicovou zástavbou. Tmavé, časem poznamenané dřevěné domy z modřínu se táhnou podél tradičních dlážděných uliček. Někdo by si možná pomyslel, že v takovém „bohem zapomenutém“ kraji se dá trávit volný čas snad jen v provizorních podmínkách, jaké poskytují staré dřevěnice.

Pokud se však do rekonstrukce pustí odborníci, kteří umějí spojit staré tradiční kontury s moderními novotvary, může vzniknout skutečně zajímavé a luxusní místo, které zaujme nejednoho pozorovatele. Takový dům se zrodil také z projektu architektonického studia Savioz Fabrizzi Architecte.

Rekonstrukce staré stodoly na víkendový dům

Rekonstrukce staré stodoly na víkendový dům

Moderní bydlení v dřevěnici

Manželé Delphine a Nicolas Cambolinovi si přáli přetvořit dvě staré stodoly na víkendový dům, který by splňoval jejich představu o vzdušnosti, prostornosti a funkčnosti a zároveň by svým zevnějškem zapadl do daného prostředí. Architekti se tedy rozhodli ponechat stavbě její dřevěnicový vzhled a interiér vyřešit kontrastem. Zatímco vnější obložení dřevěnice tvoří tmavé modřínové dřevo a původní zdivo s šedou hrubozrnnou omítkou, vnitřní prostor je obložen deskami z bělené jedle.

Okna chrání okenice, díky kterým stavba (když je například v daném okamžiku neobydlená) působí velmi nenápadně

Prostorná okna a úzkou terasu umístili do horní dřevěné části tak, aby optimálně prosvětlili interiér.

Strohý exteriér ukrývá prostorný interiér ve skromném stylu

Vzhledem k původní funkci budov – ustájení hospodářských zvířat v dolní zděné části a uskladnění krmiva (sena) v horní dřevěné nástavbě – se architekti rozhodli umístit vchod tam, kde se nacházel i původně – do dolní části. Do společenského prostoru se však dá vejít i bočními zasklenými dveřmi.

Prostorná okna a úzkou terasu umístili do horní dřevěné části tak, aby optimálně prosvětlili interiér. Okna chrání okenice, díky kterým stavba (když je například v daném okamžiku neobydlená) působí velmi nenápadně, zapadá do prostředí a zároveň je chráněna před povětrnostními podmínkami.

Kuchyňský i koupelnový nábytek a vybavení jsou jednoduché a funkční.

Okolí domu krášlí květy umístěné kaskádovitě vedle schodů vedoucích vně budovy. Strohý exteriér ukrývá prostorný interiér ve skromném stylu – v podstatě všechny místnosti jsou obloženy stejným materiálem (výše zmíněnou jedlí) a laděny ve světlém krémovém odstínu.

Kuchyňský i koupelnový nábytek a vybavení jsou jednoduché a funkční. V přízemí najdeme vstupní halu a prostor s toaletou, po několika schodech se dostaneme do společenské části, kterou tvoří prostorný obývací pokoj, kuchyň a další místnost, a opět po schůdcích vyjdeme do ložnice, která je přímo spojena s velmi jednoduchou koupelnou a toaletou.

Vnitřní prostor stodoly je obložen deskami z bělené jedle

Vnitřní prostor stodoly je obložen deskami z bělené jedle

Švýcarská dřevěnice je příkladem toho, že dřevěnice netřeba jednoznačně bourat a na jejich místě stavět pouze novostavby. Projekt dokázal, že i staré objekty se dají zrekonstruovat s noblesou a výsledkem bude pohodlný, funkční a estetický obyvatelný prostor spojující tradiční rysy místní architektury a moderní požadavky dnešní doby.

Přehled:

lokalita: Albinen, Valais, Švýcarsko
studio: Savioz Fabrizzi Architecte
klient: Delphine a Nicolas Cambolinovi
realizace: 2009
objem stavby: 550 m3
stavební řešení: ALPATEC, Martigny

Text: Anna Martausová
Foto: Thomas Jantscher
Zdroj: homedsgn.com