Nebourat, ale transformovat. Galerie Perlou v Ústí nad Orlicí vznikne podle návrhu od Chybik + Kristof

Soutěžní porota vybrala vítězný architektonický návrh podoby budoucí Galerie Perlou v Ústí nad Orlicí. První místo získal architektonický ateliér Chybik + Kristof Associated Architects z Brna. Město s ním jedná o dalším postupu.

„S vítězným autorem licitujeme, zda uzavřeme, nebo neuzavřeme smlouvu o dílo na další stupně projektové dokumentace. Předložíme to i do zastupitelstva a nemáme jiné ambice než v roce 2023 zadat vypracování dalších stupňů projektu,“ uvedl starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek (sdružení Oušťáci).

Galerie Perlou
Galerie Perlou
Galerie Perlou
Galerie Perlou
Galerie Perlou
Galerie Perlou
Galerie Perlou
Galerie Perlou

Podle něj byly dva soutěžní návrhy, které postoupily do užšího výběru ze čtyř předložených, velmi zdařilé. Porota proto snížila odměnu vítězi a zvýšila ji druhému v pořadí, aby dala najevo, že oba jsou velmi vyrovnané.

Komín jako maják

„Blízké sousedství unikátního Roškotova divadla vyvolala touhu vytvořit pro Ústí nad Orlicí další odvážnou ikonu reprezentující architektonický jazyk i téma 21. století. Nebourat, ale transformovat. Očišťovat nežli nahrazovat. Citlivě doplňovat nezbytné. Tyto principy jsou materializovány s nezbytnou přesností do otisků a vlysů na fasádě, ale i formou novotvarů jenž dotváří celkovou prostorově materiálovou koláž,“ představil svou vizi tým od Chybik + Kristof.

Hlavní roli zde hrají historické hodnoty a dědictví textilní továrny Perla, kterým návrh od Chybik + Kristof vzdává hold symbolickou cestou. Komín, jakožto odkaz průmyslové minulosti, s nově přidanou reflexní vrstvou se stává majákem kulturního centra, viditelným z širokého okolí.

Galerie Perlou
Galerie Perlou | Zdroj: CHYBIK + KRISTOF

Aktivace místa je jedna ze stěžejních priorit návrhu. Místo je obohaceno dvěma novými veřejnými prostory: vnitřním nádvořím a piazzetou uličního nároží. Tyto dvě prostranství propojuje kavárna – živé spojení mezi hlavní ulicí a zklidněným městským vnitroblokem.

Strategicky umístěné nové průchody – průřezy umožňují plynulou cirkulaci mezi jednotlivými veřejnými prostory a vytvářejí tak pro návštěvníka nečekaný zážitek. Navržené uspořádání tvoří živý, multifunkční komplex, který je veřejnosti k dispozici v jakoukoliv denní dobu.

Cílem je představit komplex budov, které svou osobitostí vzbuzují zasloužený zájem a iniciativu. Tento počin by se nemohl uskutečnit bez vyzdvihnutí základních hodnot a identity města. Strategická poloha továrny v centru komorního města je velkou šancí, jak zdůraznit důležitost přetváření podobných areálů a to v mezinárodním kontextu.

Elegantní řešení, shodla se porota

U vítězného návrhu ocenila jasné elegantní řešení vycházející z regulačního plánu území, včetně kreativního přístupu k dosavadním objektům. „Návrh přináší vhodné propojení provozu galerie včetně jejího vnitřního veřejného prostranství s veřejnými prostranstvími galerii obklopujícími, zejména s náměstím před Domem dětí a mládeže, a umožnění průchodu vnitřním náměstím,“ uvedla porota ve svém hodnocení.

Tvůrci podle ní vhodně rozdělují provoz vlastní galerie a provoz ostatních doprovodných aktivit. Naopak jako problematické označili porotci naprosté provozní oddělení prostorů galerie a pracovišť jejích zaměstnanců a dalších pracovišť a prostor s provozem galerie poměrně dost spjatých.

V bývalém areálu Perly 01 město vlastní bývalou kotelnu, strojovnu a část administrativní budovy. Tyto prostory by se v budoucnu mohly proměnit na galerii současného umění s odkazem na textilní historii města. V připravovaném kulturně kreativním centru Galerie Perlou by vedle výstavní galerie a nezbytného zázemí měl vzniknout i edukační prostor či kabinet textilu.

Galerie Perlou
Galerie Perlou | Zdroj: CHYBIK + KRISTOF

Tříhektarový areál bývalé textilky Perla koupilo v roce 2011 Ústí nad Orlicí za 30 milionů korun. Velkou část budov dalo město zbourat, zachovány zůstaly jen ty nejcennější části – původní výrobní budova navržena Pavlem Janákem, kancelářská část bloku a kotelna s trafostanicí z 19. století. Loni v září v areálu Ústí po dvou letech výstavby a vybavování interiérů oficiálně otevřelo novostavbu domu dětí a mládeže. Stavba stála 85 milionů korun bez DPH, město na ni získalo z dotace ministerstva pro místní rozvoj 30 milionů korun.

Pardubický kraj plánuje v místě vybudovat nové ateliéry Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí zhruba za 100 milionů korun. Ústí již získalo do lokality další investory. Společnost Vital tam staví rehabilitační centrum. Administrativní budovu, která zbyla z bývalé textilky, koupila firma, která chce objekt využít na služby, obchody a byty.

„Textilní průmysl, který dříve charakterizoval Ústí nad Orlicí, ustupuje, aby uvolnil místo nové identitě – kvalitní kultuře, umění a soudobé architektuře. Tato proměna je pro město mimořádnou příležitostí stát se novým kulturním centrem regionu s aspirací se zařadit mezi instituce evropského významu,“ vysvětlují autoři návrhu z aterliéru Chybik + Kristof.

red