Ve Vídni vyroste obchodní dům se zahradou a hostelem

IKEA Westbahnhof Vídeň - Querkraft Architekten

Žluto-modrý obchod s nábytkem je známý po celém světě. Přímo v srdci Vídně však testují zcela nový koncept podle návrhu od domácího ateliéru Querkraft Architekten.

Obchodní dům IKEA najdete nejčastěji na okraji měst, kde je dost prostoru na rozlehlé sklady, je přístupný pro nákladní auta a kde se většina nakupujících pohodlně dopraví prázdným autem, do kterého si naloží naplocho sbalený nábytek.

Chování spotřebitelů se ale za poslední roky výrazně změnilo, stejně i chování v oblasti mobility. Internetový obchod prosperuje, onlinová konkurence je silná už i na trhu s nábytkem.

Přibližně 2/3 obyvatel Vídně žijících ve vnitřních městských částech už ani nemají auto. Přicházejí veřejnou dopravou, pěšky, jezdí na kolech nebo skútrech. IKEA Vienna Westbahnhof je reakcí na novou podobu urbánní mobility, změnu chování spotřebitele, ale i na aktuální ekologické a estetické požadavky.

Knihovna

Vlakové nádraží Westbahnhof je jen 3 km od historického centra města, přímo na konci hlavní ulice Mariahilferstrasse. Querkraft Architekten pojali obchodní dům jako centrum lokality.

IKEA Westbahnhof Vídeň - Querkraft Architekten
Stále více lidí nepoužívá ani nevlastní auta. Více ocení pohyb pěšky a donášku do domu. |

Neměl by být jen prodejní plochou, má ambici stát se orientačním bodem, místem setkání a budování komunity. Budova je ve svém okolí jednoznačně výrazným prvkem. Otevřený transparentní skelet naplněný „boxy“ s různou funkcí má výšku šesti podlaží. Na prvních čtyřech se bude nacházet obchodní dům. V úrovni ulice by měl být plynule přístupný podle vzoru tradičních nákupních ulic, jaké najdeme v centru starých evropských měst. Na horních dvou patrech je plánovaný hostel, na střeše veřejně přístupná zahrada s gastronomickými provozovnami a zábavními aktivitami.

Koncept architektury je založen na mřížce. Symbolizuje flexibilitu, světlo a jednoduchost. Architekti říkají, že inspirací se stal běžný kus nábytku – knihovna. Fasádní mřížka je naplněna střídáním otevřených a uzavřených objemů. „Budovu jsme vyvinuli jako volně konfigurovatelnou strukturu s maximální flexibilitou, kde zasklené boxy (doplňky) na každém patře mohou zvětšit prostor. Lze je pronajmout a použít různými způsoby,“ říkají o netradiční budově architekti.

Les

Střídání plných a prázdných bloků umožnilo vytvořit na každém podlaží zahradu. Kromě zjevného marketingového efektu, který říká: „Jsme dobří sousedé a záleží nám na životním prostředí,“ to bude mít i skutečný a citelný vliv.

Výpočty říkají, že plánovaných přibližně sto šedesát stromů sníží teplotu v budově i v blízkém okolí nejméně o 2 °C. „Velké množství stromů na fasádě a na střeše trvale ovlivňuje mikroklima,“ vysvětluje rakouská architektonická kancelář.

„Vegetace je nejdůležitějším opatřením ve strategii pro předcházení městským tepelným ostrovům ve Vídni. Zelené fasády vytvořené z popínavých rostlin a mechu také přispějí k chladicímu a zvlhčujícímu efektu.“ S množstvím veřejných prostranství uvnitř i vně budovy budova usiluje o získání certifikace BREEAM Excellence.

IKEA Westbahnhof Vídeň - Querkraft Architekten
Střídání plných a prázdných bloků umožnilo vytvořit v budově prostor pro les. |

Plány

Výstavba nového obchodu začala už 7. ledna 2020 a jeho dokončení je plánováno na rok 2021. Podle plánů by se (již nyní kultovní) maloobchod měl stát ikonickým místem setkávání ve Vídni. „Místo, které lidé rádi navštěvují a zažívají. Místo socializace a společného prožívání,“ popisuje budoucnost švédský nábytkářský gigant.

Samozřejmě, že i místo, kde si lidé nakoupí vše, co si mohou snadno přenést hromadnou dopravou, na kole nebo pěšky. Vše ostatní jim dodají v týž den z nového logistického centra ve Vídni přímo domů.

IKEA Westbahnhof Vídeň - Querkraft Architekten
Parter funguje stejně jako nákupní ulice v centrech měst, je průchozí a volně přístupný z ulice. |

Místo: Westbahnhof, Vídeň, Rakousko
Architekti: Querkraft Architekten / Jakob Dunkle, Gerd Erhartt, Peter Sapp
Spolupráce: zommvp
Podlahová plocha: 21 600 m2
Realizace: 2019 – 2021

TEXT: Karolína Balášková
VIZUALIZACE, PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE: Querkraft Architekten