Chalet La petite soeur, domov pro početnou rodinu

43146 preview low 1317 4 43146 sc v2com
Zdroj: Adrien Williams

U jezera Lac Ouareau nedaleko města Saint-Donat stojí na klidném místě vzdáleném od městské zástavby půvabný tradiční dům obklopený břízami. Zalíbil se aktivní rodině s větším počtem dětí, pro něž by zde byly dostatečně velké plochy na hraní i k odpočinku. Všichni členové rodiny zde také měli svá klidná zákoutí, svůj kousek soukromí – zašívárnu, chcete-li.

Majitelé oslovili montrealské architektonické studio ACDF, známé svými jednoduchými, a přesto zajímavými řešeními. Podobný přístup osvědčili architekti i v tomto případě. Požadavek na větší obytnou plochu vyřešili přístavbou, jejíž kouzlo tkví v tom, že není napojena na původní stavbu, ale stojí zcela samostatně.

Odráží však rozměry původní budovy, zachovává a ctí její historický styl a hodnotu, současně reflektuje krásu krajiny, jíž je součástí. Transformace navržená studiem ACDF spojuje půvabnou patinu tradičního domu s čistými liniemi přístavby. V nově nabytých prostorách si mohou členové rodiny užívat nejen jeden druhého, ale i soukromí a poetiku lokality.

Dvě kostky ze stavebnice

Nový prostor – hmota ve formě bílého hranolu stojícího na betonovém podstavci – vypadá jako uhlazenější verze stávajícího domu. Prostřednictvím tohoto kontrastního efektu udržuje spojení s původní budovou a jejím umístěním. Plechová střecha a bílý dřevěný obklad připomínají hladkou a lesklou kůru bříz rostoucích v okolí, zvolený odstín a textura dřeva také připomínají obílené stěny venkovských stodol.

43155 preview low 1317 4 43155 sc v2com
Nový prostor vypadá jako uhlazenější verze původního stavení. | Zdroj: Adrien Williams

Funkci, dispoziční členění a atmosféru přízemí určují velký otevřený prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, jakási sednice, a rozměrná okna poskytující nádherný výhled na jezero. Leštěné betonové podlahy a detaily z přírodního dřeva jsou využívány co nejjednodušeji a zdůrazňují bohatost těchto materiálů.

Symbolem rodinné pospolitosti a domácí pohody je centrální krb obložený černými dřevěnými lamelami, který promění obrovskou místnost v relaxační zónu a oázu pohodlí. Tuto funkci zdůrazňuje také vybavení místnosti, které pobízí děti i rodiče ke společnému přebývání – na sedací soupravě, u velkého jídelního stolu či na barovém sezení u kuchyňské linky si mohou děti s rodiči vytvořit svůj vlastní prostor pro společné jídlo či hry.

Trochu stranou ostatních místností je hlavní ložnice, již architekti navrhli v klidnějším sníženém podlaží novostavby. Místnost jakoby zasazená do útesu těží ze svažité topografie pozemku a získává tak i dostatek slunečního světla.

Život v obraze v dubovém rámu

Propojení starého a nového domu zajišťuje prosklený koridor. Jeho dřevěná podlaha a strop elegantně přechází do masivního rámu z dubového dřeva, který lemuje průchod do obytného prostoru v přístavbě.

43149 preview low 1317 4 43149 sc v2com
Pospolitost a rodinnou pohodu symbolizuje centrální krb v prostorné hlavní sednici. | Zdroj: Adrien Williams

Působí jako rám trojrozměrného obrazu, jehož námětem je život uvnitř stávajícího domu. Teplý odstín dřeva koresponduje s barevným laděním starých dřevěných prken.

Koridor je dostatečně široký, je proto možné sem umístit křeslo, lehátko, sedací vak nebo jiný pohodlný nábytek a dopřát si vítanou klidnou pauzu ve společnosti tiché krajiny.

43151 preview low 1317 4 43151 sc v2com
Průchod mezi starým a novým stavením zajišťuje skleněný koridor, který – jako starý obraz – lemuje rám z  masivního dubu. | Zdroj: Adrien Williams

Osa chodby skutečně i opticky propojuje společenský prostor stávající budovy a obývací pokoj v novém domě. I když jsou tedy členové rodiny od sebe vzdáleni, mohou se navzájem sledovat a sdílet spolu čas.

O studiu ACDF:
Architektonické studio ACDF se sídlem v Montrealu je jednou z rychle se rozvíjejících mladých architektonických společností v Kanadě. Ve svém portfoliu má ambiciózní, designově zajímavé projekty jak komerční, tak i rezidenční. Pod vedením Maxime-Alexis Frappier, Joan Renaud a Etienne Laplante Courchesne je práce studia nadčasová a rovněž efektivní. Každému klientovi je věnována vysoká míra péče, důležitý je silný vztah založený na individuálním přístupu, otevřené komunikaci a respektu. Architektonické návrhy jsou vystavěny jako příběh, který citlivě reaguje na stávající kontext projektu, potřeby klienta a daný rozpočet.

Chalet La petite soeur

Název projektu: Chalet La petite soeur
Umístění: Saint-Donat, Quebec, Kanada
Dokončení projektu: 2018
Plocha: 130 m2
Návrh: ACDF
Architekti: Maxime-Alexis Frappier, Patrick Morand, Yoanna Anastassova, Kassandra Bonneville, Mireille Létourneau, Romilda Reda
Vedoucí projektu: Patrick Morand
Spolupracovníci: Étienne Hotte

Daniela Bartošová