Rekonstrukce půdního bytu

Rekonstrukce půdního bytu

Původní stav bytu před rekonstrukcí trochu mátl a zpočátku nevypadal na velké úpravy, jen na drobný zásah. Ovšem po odstěhování původního majitele se začaly projevovat nedostatky původní, pouze na oko provedené rekonstrukce. Při ní například byly barvou sjednoceny různé materiály použité na podlahy, a to včetně dlažby v koupelně. Nadto byly podlahy křivé, okna zatečená, a v tomto výčtu by bylo možno pokračovat dále. Standard původní rekonstrukce byl z dnešního úhlu pohledu nastaven velice nízko.

Řešení prostoru

Byt je určen k maximální relaxaci po tvrdé práci pro jednu až dvě osoby. Přestože dle výměry zde teoreticky mělo být možné vybudovat byt s více ložnicemi, charakter mezonetového prostoru a stávající umístění schodiště to příliš neumožňovaly. Z hlediska dispozice proto bylo provedeno několik drobných zásahů, které výrazně prospěly fungování celého bytu. V ložnici vybudováním příčky vznikla samostatná šatna, byla zvětšena koupelna i toaleta. Další samostatná šatna vznikla na galerii.

Hra barev
Barevnost celého bytu se rozkládá na škále od bílé (na běleném dřevě dřevěných podlah), přes teplou šedou na stěrkách, až po antracitovou na stěnách koupelny a na surové oceli. Dominantním prvkem se stala hmota s koupelnou a toaletou, která je ze všech stran i zevnitř provedená v antracitové barvě. Použité materiály se liší podle potřeby a požadavků – cementové stěrky ve sprše, dekorativní stěrky za umyvadlem, kouřové sklo, malby a lak na posuvných dveřích. Ostatní prostory jsou provedeny ve světlých tónech.

Kuchyně

Původní kuchyně byla protažena až k velkému francouzskému oknu na terasu, což byla škoda a ani z praktického hlediska to nebylo vhodné řešení. Proto byl kuchyni nově přiřazen nerezový barový ostrůvek, který nahrazuje jídelní stůl. Ostatní vybavení kuchyně je pak spíše asketické a vychází z toho, že klientka příliš neholduje vaření. Najdete zde tedy myčku na poloviční výšku a malou troubu, ale zato nechybí vinotéka.

Obývací pokoj

Původní umístění sedačky proti oknu bylo z hlediska sledování televize zcela nevhodné. Proto byla rohová sedačka na míru osazena do šikminy a uvolněná vysoká komínová stěna nyní slouží pro umístění televize. Přibyl k ní i krb na bio-líh.

Ložnice

Jak už bylo uvedeno, v ložnici nově vznikla úzká šatna, která je využita po celé výšce. Navíc je odvětrána a prosvětlena malým šikmým okénkem ve štítové stěně. Ložnice samotná je vybavena velkou pohodlnou postelí na míru, která je od podlahy odlehčena prosvětlením pod konstrukcí, takže navozuje plovoucí dojem. Pod schodištěm je umístěn čtecí koutek s křeslem a jakousi neviditelnou knihovnou, tedy policemi, které jsou skryté mezi knihami.

Další zajímavé články:

Úsporný dům za méně než milion? Inspiraci hledejte v Mongolsku
Netradiční dřevostavba: exteriér v interiéru
Dům pro čtyřčlennou rodinu: V lehkém doteku se zemí

Schodiště

Původní schodiště mělo nevhodný sklon, takže bylo při rekonstrukci odstraněno. Nahradilo jej nové, pohodlnější schodiště z ocelových stupňů na mohutné středové schodnici. Nerezové madlo z kulatiny je rozděleno na dvě části a kotveno do schodnice.

Galerie
Benefitem mezonetového bytu je galerie, která slouží jako odpočinkový prostor s výhledem na Prahu, příležitostný hostinský pokoj nebo domácí pracovna. Je zde ve vestavné nice umístěn kotel, díky čemuž se dole uvolnil prostor pro koupelnu. Pracovní kout je vybaven na zakázku vyrobeným stolem a prostor dále pokračuje malou šatnou na sezónní oblečení. Vzhledem k tomu, že tento prostor slouží také jako hostinský pokoj a přímo dispozičně navazuje na ložnici, bylo zde původní ocelové zábradlí nahrazeno zasklením na celou výšku, které lze pro udržení soukromí zastínit závěsem.

Koupelna a toaleta

Koupelna, jako dominantní prvek dispozice bytu, je vybavena velkým proskleným sprchovým koutem, který je přes pevné kouřové prosklení otevřen do ložnice. Sprcha je vybavena mohutnou nerezovou sprchou v surovém designu. Do široké niky je umístěno umyvadlo na desce. Umyvadlo Glass Design pochází z Milánského veletrhu – má stříbrný povrch jakoby z mačkaného alobalu, který je zatavený do odolné pryskyřice. Baterie je černá, aby nedocházelo ke kombinaci příliš mnoha stříbrných povrchů. Stěna za umyvadlem, stejně tak i za toaletou je provedená z dekorační stěrky Granite. Koupelna i toaleta jsou od vstupní haly odděleny vysokými posuvnými dveřmi na nerezové kolejnici. Dveře jsou lakované do metalické barvy tak, aby nevytvářely kontrastní plochy na stěně, ale naopak splývaly.

Vstupní hala

Velkou předností podkrovního bytu je poměrně velkorysý prostor vstupní haly. Díky tomu mohla být část využita jako vestavný botník s plochou na sezení a zrcadlem. Na opačné straně je pak otevřený věšák na kabáty. Celému prostoru dominuje velká fototapeta hlavy koně Ergona, kterého vlastní klientka.

Dokonalost dotvářejí doplňky

Celý byt je vlajkovou lodí doplňků LooooX. Nejedná se pouze o textilie jako povlečení, polštáře na sedačku a kožešinový přehoz, nýbrž i o kovové stolky z leštěného hliníku jak ve vstupní hale, tak v obývacím pokoji. Samozřejmostí jsou betonové a kovové stojací lampy a nespočet váz a květináčů, které jsou pomyslnou třešničkou na dortu.

Realizace: Podkrovní byt Ostrovského
Design: Atelier OOOOX (Ing. arch. Radka Valová, Ing. arch. Eva Marvalová)

Text: Jakub Vala (OOOOX), Marie Urbancová

Foto: Martin Zeman
Video: Pavel Raev