LO House z konopného betonu: Není malých projektů, jen malých snů

Obydlí vystavěné z alternativních materiálů, které lahodí duši i povaze vnitřně neklidného majitele, moderního nomáda. Tvarem a celkovým provedením zajímavý objekt, zasazený do divoké krajiny Chřibské pahorkatiny. To vše a mnohem víc, jako zajímavá ukázka v Čechách dosud úplně nezabydleného, ekologického a přírodě blízkého stavitelství.

Užitná plocha 160 metrů čtverečních se může zdá poněkud skromná, když se rozhodnete zapustit kořeny, dům je současně vaší tvůrčí dílnou a pomýšlíte na založení rodiny. Hodí se ale zmínit, že LO House je doprovázen parcelou s rozlohou 20 000 metrů čtverečních, která může v budoucnu nabýt prakticky libovolné podoby.

Stavení se svému okolí po celém obvodu široce difuzně otevírá, protože krajinu s lesy a loukami vnímá jako své přirozené rozšíření. Další místnost k obývání, chcete-li.

Trojí místo pro život

Dům, jehož proporce můžeme zjednodušeně připodobnit tvaru kvádru, plně využívá zastavěné plochy. Je tu zabydlený suterén, plně funkční přízemí a plochá střecha, která brzy zaroste vegetací. Základová deska je spolu s podsklepením vyhotovena z betonu, nosnou konstrukci stěn a střechy vytváří dřevo, předěl podlahy rýsuje tenká vrstva anhydridu. To, co však činí dům mimořádný nejen ve Chřibech, ale i v celém Česku, je k dokonalosti dotažené zpracování stěn a výplní. Ty jsou totiž vyrobeny z konopného betonu.

Návrat k tradicím, které mají budoucnost

Konopný beton, hemp-crete, je totiž pokračováním dlouhé evoluce zapracování organický stavebnin, jež byla v minulosti poněkud násilně přerušena. A na tradici, ozkoušenou dávnými generacemi a nyní patřičně modernizovanou, plně navazuje.

Zajímavostí tohoto materiálu je celá řada: poměrně dlouho postupně petrifikuje (stává se kamenem, tím, že ze vzduchu odčerpává CO2), vyniká v izolačních schopnostech, a navzdory organické povaze dominantní složky nemá problém s plísněmi, ohněm nebo škůdci. A je po všech stránkách považován za materiál ekologický, který problémy moderního stavitelství snižuje a nepřispívá k nim.

lina bellovic house lo boysplaynice 09
LO House | Zdroj: BoysPlayNice

Tvůrkyně projektu si na jedné straně trochu postěžovala, že proti liniím a materiálové technologii, jejíž praxi rozvíjela díky svým zahraničním zkušenostem, při kontaktu s touto nezvyklou strukturou trochu profesně trpěla. Ale sama připouští, že jí konopný beton silně oslovil a přesvědčil o svých kvalitách.

„Fascinoval mě svými vlastnostmi, dlouholetou historií, možností vrstvení a následně i tím, že si takový dům může člověk postavit sám,“ prozrazuje architektka Lina Koníček Bellovičová. Což byly faktory, které při výběru netradičního materiálu rezonovaly povahou příjemně samorostlého klienta.

S citem pro přítomnost, s porozuměním budoucnosti

Klient byl přitom s lokací stavby z minulosti dobře obeznámen, nedaleko odtud pravidelně trávil prázdniny. A místo mu přirostlo k srdci. Dům svým vnitřním plánem přitom neskrývá ambice „růst a stárnout“ se svým majitelem. Být nyní jeho domovem a současně dílnou, ateliérem a fotokomorou; bydlením pro pár s dvěma dětmi, letní chatou a nakonec, v režimu přirozeného vývoje života, venkovským obydlím pro dva seniory.

To je mimochodem další zajímavý prvek v uvažování, protože většinu projektů rezidenční zástavby až příliš automaticky podřizujeme momentálnímu stavu, aniž bychom mysleli na budoucnost. LO House ale vystačí na celý život.

lina bellovic house lo boysplaynice 15
LO House | Zdroj: BoysPlayNice

Od partnerů ASB

V současnosti je dům uspořádán jako „dva perforované kameny“, nosné jednotky, pod nimiž vzniká volný prostor přiklopený dolmenem střechy. V suterénu, do něhož se vchází odsunovací terasou, se nachází technická místnost, společenská místnost, fotokomora a sklad. V obytném přízemí se nachází dvě ložnice s koupelnou, spolu se vstupem do domu.

Design interiéru je příjemně minimalistický, dává vyniknout textuře nekomplikovaných stavebních materiálů. Povšechně se dá říct, že LO House se nesnaží nikterak vyniknout – i v krajině se kryje zelenou střechou, aby splynul – ale právě touto nenáročnou snovou skromností se stává mimořádným. Všimli si toho ostatně i porotci prestižního ocenění 2021 A+Awards, kde se LO House umístil hned ve dvou kategoriích – New Materials a Private House (XS <1000 sq ft).

LO House

Lokalizace: Chřiby, Dlouhá řeka, Česko
Architektonické studio: Ateliér Lina Bellovičová
Vedoucí projektu: Lina Koníček Bellovičová
Užitná plocha: 160 m2
Realizace: 2018
Investor: soukromá osoba

Radomír Dohnal