Zahradní dům u jezírka

Zahradní domky s obytnou funkcí se v zahradách neobjevují příliš často, nicméně pokud se pro takovou stavbu investor rozhodne, jde obvykle o praktické řešení – poskytuje příjemný prostor pro trávení letních dní, případně zde mohou bydlet návštěvy… S podobným využitím počítal i majitel rozsáhlé zahrady s koupacím jezírkem, zahradní domek u vody se ukázal jako ideální volba.

Zadáním byla doplňková stavba k již stojící vile na pozemku – zahradní příbytek pro posezení s přáteli, případně pro ubytování hostů. V oddělené části měl pak být i malý služební byt pro zaměstnance/údržbu. Návrh je dílem architekta Martina Doubka z ateliéru MarDou.

„Klient nás přizval ke spolupráci na zahradním domku v době, kdy už byl tvar koupacího jezírka založený, ovšem museli jsme respektovat i mnohé dalších limity – odstup od hranice pozemku, podzemní nádrž na akumulaci vody či ochranné pásmo plynovodu. Plocha, na kterou se námi navržená stavba musela vejít, byla takřka předdefinovaná.“

Zahradní domek u vody

Jednoduchost výhodou

Protože se jedná o zahradní domek s víceméně sezónním využitím, byl navržen nízký pavilon s plochou vegetační střechou, kompaktní tvar objektu narušilo pouze „odříznutí“ části základní hmoty v jihozápadním rohu tak, aby mohla vzniknout pobytová terasa. V tomto sektoru stavby je také prosklená stěna pavilonu, která opticky propojuje interiér s terasou a dále s jezírkem, neboť terasa plní současně funkci přístupového mola.

Konstrukčně jde o lehkou dřevostavbu v systému 2by4, založenou na železobetonových základových pasech. Hlavním nosným prvkem svislých stěn jsou sloupky KVH 60/180 á 650 mm, celá konstrukce stěny je z vnitřní strany pevně spojena s deskami OSB 15N-4PD, jejichž spáry jsou ve všech místech vzduchotěsně slepeny.

Konstrukčně jde o lehkou dřevostavbu v systému 2by4

OSB desky zajišťují zavětrování celé konstrukce. Takto jsou řešené jak obvodové stěny, tak vnitřní nosné stěny. Difúzní propustnost konstrukce obvodové stěny objektu je zajištěna vnějším obkladem dřevovláknitými deskami tloušťky 60 mm, které mají současně význam i jako tepelná izolace celého objektu.

Malý, ale komfortní

Na zádveří zahradního (hostinského) bytu navazuje hygienické zázemí, které tak lze využívat při posezení uvnitř domku i při pobytu venku. Koupelna je součástí klidové zóny a navazuje na ložnici s přistýlkou. Hlavní obytná místnost je rozdělena na kuchyň s barem a relaxační zónu s velkou okenní sedací nikou. Z této místnosti je možné vstoupit prosklenou stěnou na zmíněnou terasu.

Služební byt má dispozici 2+kk a orientace ke světovým stranám a návrh oken vychází ze striktního požadavku na zachování soukromí jak majitelů, tak obyvatel zahradního bytu.

Fasádní dřevo získá časem patinu a pavilon ještě více splyne s okolím se zahradou

Dům je postaven jako nízkoenergetická novostavba a je vybavena nuceným větráním s rekuperací. Interiér je vybaven atypickým nábytkem vyrobeným z bílých lamino desek a dubového masivu nebo dýhované desky. Podlahy jsou dýhované dubové a stěrkové. Stropní podhledy jsou sádrokartonové a z dřevěných lamel.

V koupelně služebního bytu a na WC zahradního bytu je využito přisvětlení pomocí světlovodu. Vytápění je elektrické s krbem jako doplňkovým zdrojem. Dřevěná okna osazená izolačními trojskly jsou stíněna venkovními žaluziemi. Fasádu tvoří svislé modřínové palubky a tmavě šedé fasádní desky. Fasádní dřevo získá časem patinu a pavilon ještě více splyne s okolím, se zahradou.

Interiér je vybaven atypickým nábytkem
Interiér je vybaven atypickým nábytkem

Názor architekta

Nový objekt rozhodně nemá ambice konkurovat výrazně dominujícímu solitéru hlavní stavby na pozemku – rodinnému domu. Architektonickými prostředky bylo dosaženo efektu lehké stavby, posazené v zahradě. Téměř minimalistická architektura jednoduchého geometrického tvaru byla zvolena záměrně, aby stavba nerušila v okolní zeleni, ale naopak spolupůsobila harmonicky jako sice umělý, ale spíše doplňující prvek.

Základní údaje:
Název stavby: Zahradní dům u jezírka
Místo stavby: Královéhradecký kraj
Autor: Martin Doubek
Spolupráce: Lukáš Erban, David Chudoba
Projekt: 2014-2015
Realizace: 2016-2017 (Stavby Chudoba)
Zastavěná plocha: 152 m2
Obestavěný prostor: 568 m3
Vnitřní podlahová plocha: 100 m2
Realizace jezírka a zahrady: Trvalková školka – Michal Kuřík

Foto: Lukáš Erban
Text: Daniela Bartošová

Komentáře