Rekonstrukce dvora mateřské školy

Školky jsou typologií, která velmi snadno svádí k přemíře výrazných barev a přezdobenosti. Redesign dvora mateřské školy v kanadském Montrealu se ale úspěšně vyhnul kýči a proměnil dříve nudnou asfaltovou plochu na stimulující prostředí.

Původní venkovní prostory mateřské školky v montrealské čtvrti Rosemont byly takřka beze zbytku pokryty asfaltem. Protože malá školka se pyšní svou stimulující atmosférou, tento stav školkového dvora nemohl dlouho zůstat bez povšimnutí.

Energie i klid

Koncepce nové zahrady se snaží nabídnout dětem různé druhy aktivit. Nové sportovní hřiště doplněné o hrací plochu na basketbal a běžeckou dráhu umožňuje dětem vybít přebytečnou energii a najde uplatnění i při výuce základních fyzických dovedností.

Jako jistý protipól vznikly na ploše u školky nové zelené plochy. Trojúhelníkový trávník v srdci dvora je místem, kde si děti mohou na chvíli sednout, schovat se v dřevěných domečcích a jenom tak si povídat a hrát si.

Nízkonákladová úprava doplňuje asfaltovou plochu.
Nízkonákladová úprava doplňuje asfaltovou plochu. |

Beton a barvy

V kontextu hustě zastavěné čtvrti a rozsáhlých asfaltových ploch byly jako materiál pro posezení zvoleny betonové lavičky. Jejich různorodé geometrické tvary rozehrávají dětskou fantazii, zároveň jsou velmi trvanlivé.

V centru dvora se může pohodlně posadit celá třída a užívat si společné aktivity nebo poslouchat, co jim povídá paní učitelka. V rohu pozemku také vznikl prostor pro drobné zahradničení. Děti se zde učí základy péče o rostliny a také si velmi užívají podklad z drcených cihel, který je zde umístěn také kvůli snížení akumulace tepla v parných létech.

Aby mohli všichni pohodlně plnit květináče, vysévat semínka a zalévat je, chybí na jedné straně dlouhého smrkového stolu lavička. Děti tak mohou při práci stát. Transformaci areálů dokončuje nová výmalba školních zdí optimistickými barvami.

Volba barevné palety a dynamické tvary a úhly narušují klasický, rovný a statický architektonický design čtvrti. Nové venkovní hřiště École Sainte-Anne je nyní jejím plnohodnotným rozšířením, vzdělávacím místem podporujícím rozvoj každého studenta.

Pěstební koutek.
Pěstební koutek. |
École Sainte-Anne – A new redesigned schoolyard
Místo: Montreal, Kanada
Autoři: Cynthia Papineau, Quentin Veron / Taktik Design
Spolupráce: Nicola Tardif-Bourdages
Realizace: 2018
Text: Anna Vrabcová
Foto: V2com, Maxime Brouillet

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 6/2019.

Komentáře