Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Na půdě jako doma? Proč ne!

Na půdě jako doma? Proč ne!

Půda patřila kdysi k částem domu, které sloužily maximálně k odkládání starých nepotřebných věcí. Dnes je situace jiná a mnoho rodin přichází na to, že tento prostor se dá skvěle využít nejen jako sklad, ale i pro bydlení. Navíc bude mít své speciální kouzlo, například jako zrekonstruována půda nad částí hospodářského dvora v české obci Hořenice. Takto si s přeměnou půdy pohráli architekti ze studia 3 + 1 architekti:

Pohodlné bydlení pod vysokou střechou

Oživená půda si vyžádala mnoho práce. V první řadě bylo nutné otevření až po střechu a další technické úpravy, výsledek však rozhodně stojí za to. Společenský prostor obklopuje středový elegantní krb a tvoří ho obývací pokoj, z druhé strany jídelní kout a kuchyňská část. Krb je z tohoto důvodu řešen jako oboustranný – příjemné plápolání ohně můžete vidět jak z obývacího pokoje, tak od jídelního stolu. Obnovený krov dodává speciální útulnou atmosféru a odhaluje celou výšku střechy.

Moderní v kontrastu s historií

Nezbytností bylo vytvořit nová střešní okna, která jsou v hlavní části osazena po dvou nad sebou (ze severní strany), aby zajistila co nejideálnější prosvětlení prostoru. V části střechy orientované na jih – do dvora – jsou umístěny zajímavé výhledové horizontálně světlíky.

Kuchyňskou část obytného prostoru tvoří minimalistická bílá linka s vestavěnými spotřebiči, skříň, jednoduché osvětlení ve formě na trámy natahaných kabelů a žárovek. Ani odkaz na minulost nezůstal zanedbaný – najdeme zde v kontrastu s moderní linkou starší příborník, jaký si pamatujeme z dob socialismu.

Čistá bílá a teplé dřevo

Velmi útulně působí i ložnice v bílo-hnědé kombinaci, která má vlastní koupelnu. Za pozornost stojí nejen bíle omítnuté stěny, které prostor prosvětlují, a dřevěné trámy, které najdeme i v této části obytného prostoru, ale také dřevěné bílé dveře a černé detaily ve formě kulatých vypínačů a zástrček v retro stylu či osvětlení. Nakonec, i křeslo v ložnici připomíná starší časy.

Elegance a čistota bílé nechybějí ani v koupelně se sprchovým koutem.

Najdeme zde i další ložnici, určenou pro rodiče. V prostorách půdy se také nachází dětský pokoj, z něhož se schůdky dá vyjít ještě výš, do prostoru na hraní a relax.

Jeden z mnoha záměrů

Oživení prostoru půdy nad částí hospodářského dvora bylo jen jedním z mnoha záměrů, které na svém majetku realizuje a plánuje realizovat rozvětvená domácí rodina. „Jsme rádi, že jsme mohli toto pevně semknuté, ale zároveň neobvykle otevřené společenství poznat a projektově doprovázet. Okouzleni místem a srdečnou atmosférou postupně poznáváme místní rituály, potvrzující cykličnost času, a těšíme se na další, postupně se objevující úlohy. Kombinace činorodosti stavebníků a rozlehlosti statků je jejich průběžným zdrojem,“ popisuje prostředí tvorby a realizace architekt Pavel Plánička.

Rekonstrukce půdy Hořenice v kostce

Architektonické studio: 3+1 architekti
Lokalita: Hořenice, Česká republika
Projekt: 2016
Realizace: 2017
Užitná plocha: 220 m2
Obestavěný prostor: 900 m3

Sabína Zavarská
Foto: Pavel Plánička