Moderní a designový byt v paneláku? Přání, které lze splnit

Moderní a designový byt 04

Panelová sídliště u velkých měst v posledních letech často lidé opouštěli kvůli bungalovům v satelitech. Dojíždění za prací, do škol, chybějící infrastruktura – to je často cena, kterou za to obyvatelé platí.

Majitelé sídlištního bytu v Brně si velmi dobře uvědomovali, že jim stávající bydlení vyhovuje po stránce dostupnosti. Současně ale chtěli moderní bydlení, praktické a designově náročné. Obrátili se proto na ateliér design ATAK, který navrhl totální rekonstrukci bytu. Velký důraz kladli na kvalitu zvolených materiálů a precizní provedení.

Zadání a základní idea

Jejich zadáním bylo navrhnout a realizovat moderní bydlení pro mladý manželský pár a dvě děti ve věku 10 a 14 let. Velikost zásahu znamenala totální rekonstrukci – vybourání bytového jádra a postavení nového s dispozicí, která maximálně zvětšila jeho plochu.

Měnilo se také vedení plynu z centrální šachty k varné desce a byly instalovány nové rozvody odpadů. Součástí těchto úprav byla také kompletní výměna elektroinstalace, včetně přeuspořádání ovládacích prvků. Byly vybourány dveře a podlahové krytiny a odstraněny původní omítky.

Kompletní proměnou prošlo také osvětlení. Nový design byl navržen s ohledem na aktivní životní styl mladé rodiny a zároveň měl za úkol výrazně zvýšit životní komfort bydlení v panelovém domě.

Kompletní rekonstrukcí a změnou dispozice bytového jádra bylo dosaženo maximální možné výměry, kterou je pro sociální zázemí bytu možné použít. Důraz byl kladen i na využití výklenků, které vznikly průniky jednotlivých hmot.

Proto třeba pračka a sušička jsou v nice, která dříve byla věnována prostoru toalety. Pod touto nikou se skrývá další, přístupná z chodby, která slouží jako stanice pro robotický vysavač. Původní komora byla integrována k navazující vestavné skříni a vznikla tak šatna.

V celém bytě byla snížena výška stropu o pět centimetrů pomocí SDK konstrukce. Tím bylo dosaženo elegantního řešení tří problémů – vede zde nová elektroinstalace, došlo k začištění nevzhledného panelového stropu (tyto stropy mají tendenci i po opravě novou omítkou praskat) a zvýšil se akustický útlum.

Moderní a designový byt 03

Koupelna získala prostor

V koupelně byla za účelem zvětšení prostoru vana nahrazena sprchovým koutem. Kvůli tloušťce podlahy a omezení, která přináší panelová konstrukce, musel být sprchový kout vyvýšen o 12 cm. Tím byl vytvořen dostatečný prostor pro odtokový žlab, který je součástí podlahy sprchového koutu.

Zároveň však poté nebyla potřeba sprchové vaničky, což je praktičtější a zároveň esteticky čistší řešení. Na stěnu, kde jsou elektroinstalace, plynové vedení, instalace vody a odpadů pro kuchyni, byly umístěny elektro zásuvky, vodovodní baterie a odpady v koupelně.

Tato stěna je tak značně zatížena různými vedeními. Visí na ní také nábytek ze strany koupelny i kuchyně. Proto byl pro její vyzdění potřeba stavební materiál, který spolehlivě splní veškeré požadavky a nároky, které budou na stěnu v budoucnu kladeny.

Propojení kuchyně a obývacího pokoje

Životní styl rodiny je spíše pospolitní, proto bylo součástí zadání maximální propojení prostoru obývacího pokoje a kuchyně. Tímto propojením se zóna relaxace, přípravy jídla a stolování propojily a vznikl designově pojatý portál s dřevěným obkladem.

Strana, která kvůli statice musela zůstat jak nosný prvek, byla doplněna o další úložný prostor, který doplňuje malé sladkovodní akvárium. Kuchyně získala zazděním původních dveří do obývacího pokoje tvar “L” a rozšířily se její úložné kapacity.

Obývací pokoj vznikl z původní ložnice a je uspořádán tak, aby mohla celá rodina společně sledovat filmy či poslouchat hudbu – na televizi je vidět z kuchyně, jídelního koutu i sedačky. Musely zde proto být zavedeny nové elektrorozvody a ethernetová síť – pro tento účel designéři vytvořili sádrokartonový strop.

Moderní a designový byt 09

Dětský pokoj „dva v jednom“

Dětský pokoj vznikl z původního obývacího a jeho design odráží koníčky obou dětí. Zajímavým prvkem je nábytková dělicí příčka, která z relativně malého obytného prostoru vytvořila dva.

Za pozornost stojí také to, že příčka slouží jako oboustranný úložný prostor, který plynule přes skleněné posuvné dveře navazuje na vestavné šatní skříně, které jsou podél podélné zdi.

Nepřehlédněte: Krásný byt v činžovním domě aneb jak bydlí Jana Bernášková

Obě děti zde mají dostatek prostoru pro studium a důmyslně navržené úložné prostory. Z původního dětského pokoje je nyní ložnice rodičů, v níž nově vznikly úložné prostory.

Informace o realizaci:
Použité materiály:
» Stavební materiál: příčkové tvárnice Ytong
» Omítky: sádrová stěrka broušená
» Nábytek a obložení stěn: melaminové materiály, lakované kalené sklo dekorativní italská stěrka
» Podlahy: vinylové
» Dveře: jednoduché lakované s melaminovou obložkou
Text + foto: Xella

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 3/2019.

Komentáře