asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Zubní klinika má interiér, který lidem pomůže zbavit se strachu

16.07.2014

Zubní klinika v srdci rezidenční části Židenic vznikla rekonstrukcí řadového domu z 30. let minulého století. Původní zůstaly obvodové stěny, část podzemního podlaží a teracové schodiště, jakožto fragment pojící dům s jeho historií. Ve čtyřpodlažním objektu tak vznikla zubní klinika se čtyřmi ordinacemi a operačním sálem v podkroví.

„Koncepčním východiskem pro návrh byl strach zakořeněný v pacientech zubních ordinací. Chtěli jsme vytvořit budovu a interiér, který pomůže lidem se tohoto strachu zbavit, tedy příjemný, hřejivý, civilní, nepřipomínající chladné prostředí běžných zubních ordinací,“ vysvětlují architekti, proč v interiéru použili dřevo, tapety a oblé tvary interiérových detailů jako jsou nábytková kování, sanita nebo grafický orientační systém. Kontrastním a osvěžujícím prvkem jsou pak firemní barvy užité po jednotlivých patrech v interiéru a propisující se až na fasádu ve formě výrazných šambrán. Svojí fasádou dům porušuje přísnou uniformitu rezidenční řadové zástavby a dává tak najevo svoji výjimečnost obsahu i formy.

„Podíleli jsme se na projektu od prvotních konceptů přes kompletní projektovou dokumentaci včetně projektu interiéru až po realizaci, v níž jsme sehráli roli dodavatele a autorského i stavebního dozoru zároveň, popisují architekti a dodávají: „Vnímáme to jako ideální způsob, jak bezchybně uvést do života všechny naše i investorovy představy o výsledném díle. Zároveň je možné flexibilně reagovat na skutečnosti, které se často na stavbě při rekonstrukcích vynoří. Investor si tak zachovává dokonalý přehled o stavbě, ale současně jí není zatěžován.“

Některé aspekty projektu byly velmi náročné: „Potýkali jsme se s omezeným prostorem definovaným stávajícím obrysem domu i s tlakem investora na co nejrychlejší zprovoznění objektu,“ popisují architekti a s obojím si poradili. Stavba od prvotních konceptů po kolaudaci a zprovoznění ordinací trvala pouhých 9 měsíců.  Zásadním aspektem návrhu byla rovněž ergonomie pracoviště, kterou architekti řešili přímo s odborníky na zubařskou techniku.

Vstup do objektu leží výškově v mezipatře na rozhraní prvního nadzemního a podzemního podlaží. V podzemním, ale částečně prosvětleném podlaží se nachází veškeré technické zázemí, zázemí lékařů i místnost s rentgenem a hygienické zařízení pro pacienty. Ve dvou nadzemních podlažích se nalézají vždy dvě ordinace se společnou čekárnou. V prvním patře vás uvítá recepční pult s centrální kartotékou. Podkroví je stavebně připraveno na rozšíření kliniky o operační sál či jiný požadovaný provoz.



Zubní klinika Proclinic
Autor: Fandament Architects | Václav Kocián, Pavel Lazarov
Spolupráce: Jakub Holas, Helena Šebestová, Miroslav Korbička, Jan Hofírek, Jakub Sekula
Místo: Skorkovského 58, Židenice, Brno, Česká republika
Rekonstrukce: 2014



Text: red
Foto: Jakub Holas

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media