Vila S je skvělou ukázkou současné skandinávské architektury

Vila S je skvělou ukázkou současné skandinávské architektury

Todd Saunders, kanadský architekt usazený v norském Bergenu, si sám navrhl dům, který splňuje všechny potřeby a přání jeho rodiny a zároveň je originální, elegantní a ekologický.  Jeho vila s unikátní konstrukcí vertikálního a horizontálního bloku má přísně funkční kompozici, která v severském klimatu poskytuje ochranu před nepřízní počasí i ve venkovním prostoru.

Villa S se skládá ze dvou hlavních částí – bloků. Vertikální blok, který vypadá jako věž, v sobě ukrývá ve spodní části vstup, úložné prostory a v celé své výšce i schodiště. V úrovni prvního patra je tato věž protnuta dlouhým horizontálním blokem, který tvoří jádro domu s kuchyní a obytným prostorem uprostřed a který je na obou převislých stranách podepřen sloupy. V tomto bloku se nachází kromě kuchyně a obývacího pokoje také jídelna, 3 ložnice a dvě koupelny. Věž ale vyčnívá nad tímto blokem ještě o jedno patro, kde je umístěna knihovna a pracovna.

Dům, který se vznáší nad zemí

Díky dlouhému převisu dům vypadá, jako by se vznášel nad zemí. Celková podlahová plocha domu 300 m2 zahrnuje i velké, částečně kryté terasy. Na délku má stavba impozantních 35 metrů a na šířku 6 metrů. Důraz je kladen na každý detail užití. Dům se nachází ve vilové čtvrti Tveiteras Garden City na jižním okraji Bergenu a je obklopen staršími funkcionalistickými vilami. Toto předměstí, kde kdysi bývaly farmy, přetvořil ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století známý architekt Leif Grung. Parcela, na které stojí Villa S, byla poslední volnou parcelou na Grungově plánu a původně měla sloužit jako městský parčík. Dům je umístěn v malém dolíku pod svahem. Jediné omezení, které architekt měl, byla požadovaná výška domu, která nesměla přesahovat 9 metrů. Saunders a jeho žena museli ale projekt dát ke schválení celkem 14 sousedům, nikdo však nebyl proti.

Dům jako deštník a houpačka pro děti

“Co se týče formy, není to možná ta nejpůsobivější vila, kterou jsem navrhl, ale je nejzajímavější z hlediska klimatu”, říká architekt. Zakryté terasy a krytý vchod, přístřeší pod horizontálním blokem – ten dům slouží jako deštník, ochraňuje před deštěm. To je v případě Bergenu, kde prší v průměru 250 dnů v roce, nesmírně důležité. Vyvýšený horizontální blok poskytuje nejen krytý přístup do domu a přístřešek autu, ale slouží také jako prostor na hraní pro děti. Při navrhování mluvil architekt o domu i se svými dětmi a ty chtěly hlavně houpačku. To je také jedna z nejhezčích částí domu, houpačka zavěšená pod horizontálním blokem a ukrytá před deštěm, kde si děti mohou nerušeně hrát i za nepříznivého počasí.

Dům, který se nepředvádí

Celý dům je jakoby zavěšený nad zemí, a tak poskytuje i díky velkým oknům pěkný výhled na přístav a okolní svahy. Ač o 70 let mladší než jeho sousedé, perfektně do okolní zástavby zapadá. “Okolní domy se nikterak nepředvádějí a tento dům měl být dobrým sousedem, to je to, co bylo od počátku jasné, co se týče velikosti a vzhledu domu,” říká architekt. Na rozdíl od kuchyně jsou ložnice rozměrově poměrně skromné. Ložnice rodičů s balkonem je situována na jednom konci horizontálního bloku, který tvoří obývací pokoj a jídelnu a ze kterého je vstup i do dětských pokojů. Okno v jednom z těch dětských pokojů směřuje přímo do kuchyně, což bylo zvláštní přání jedné z architektových dcer.  

Bílý interiér

V kontrastu s exteriérem, který tvoří tmavé dřevo, je interiér laděn do světlých barev, nejčastěji bílé. Vytvořil jej známý švédský designér Hannes Wingate, který předtím pracoval s architekty Studia Gang v Chicagu. “Má opravdu dobrý vkus,” vyjádřil se o něm Saunders. “Práce s ním byla velmi příjemná.” Designér zvolil nábytek a doplňky, které využívají daného prostoru a do interiéru zakomponoval i vintage design jako třeba starý dánský příborník. Osvětlení Roll & Hill a kuchyňské židle Soren Rose nebo pohovka firmy Another Country jej výborně doplňují. Ručně dělané keramické obklady ze San Franciska pak zdobí koupelnu.

Knihovna jako luxus

Na míru dělané schodiště vede až do knihovny, která se nachází v nejvýše položeném místě věže. Z knihovny je přístup na terasy na obou stranách domu. Architekt, jeho žena i děti velmi rádi čtou, a tak chtěli mít místnost speciálně věnovanou knihám. “To je jediná extravagance v tomto domě,” přiznává Todd Saunders. “Nepotřebovali jsme tu místnost tak jako kuchyň nebo koupelnu, ale chtěli jsme ji. Ta knihovna je pro nás kousek luxusu, který jsme si mohli dovolit.”

Ekologický dům

Silné stěny domu, dostatečná izolace, topení v podlaze a tepelné čerpadlo pro využití geotermální energie – to činí z Villy S moderní dům, který splňuje i ekologické požadavky. Saunders vytvořil krásnou architekturu pro severské klima, příjemné místo k žití, které lze obdivovat a milovat.

Text: Jitka Prokopičová
Foto: Bent Rene Synnevag
Zdroj: Saunders Architecten