Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Dům s řekou v jídelně

Portugalští architekti jsou známí odvážnými stavbami, které maximalizují soulad obydlí s přírodou. Dům s výrazným přesahem nad svah přibližuje krásu nedaleké řeky i okolních stromů. Vpouští je do interiéru tak, jak je to jen možné. Ba zdá se, že ještě víc.

Bez zásahu do přírody

Na začátku tohoto originálního projektu byla potřeba rekonstruovat a rozšířit starý objekt na víkendový dům. Pozemek s výraznými změnami terénu vyžadoval speciální nápad. Nachází se v chráněné přírodní oblasti. Původní dům musel být rozšířen tak, aby neohrozil stromy a neublížil přírodě. Konzolovitý objekt s betonovou konstrukcí splňuje všechny potřebné podmínky a pravidla ochrany přírody.

Delikátní od začátku

Architekti ze studia CORREIA/RAGAZZI Arquitectos tvrdí, že od první návštěvy tohoto místa jim byla jasná delikátnost projektu. Od začátku zvažovali dvě skutečnosti. Za prvé: bylo důležité dostat do interiéru krásné okolní prostředí a vytvořit výjimečný výhled na řeku (domácí 20 let praktikují vodní lyžování). Tedy příroda měla být výraznou hodnotou interiéru. Za druhé: dům měl sloužit také jako významný prvek krajiny.

Ideální řešení – přesah nad svahem

Rozměry víkendového domu byly dány existující zříceninou, orientace stavby a použití zasklení byly řešeny v souladu se světovými stranami. Především však tak, aby se rozšíření vyhnulo všem existujícím stromům. Tak vznikl nápad vytvořit přesah svahu, který v interiéru přibližuje pohled na oblíbenou řeku a zároveň nezatěžuje pozemek – neznamená žádné zabrání pozemku navíc.

Interiér harmonizuje březové dřevo

Zvenčí chladný betonový dům, připomínající nepravidelný balvan, zevnitř hřeje obložení téměř všech stěn z březového dřeva. Střecha je přístupná. V části domu, která se nachází na místě původní stavby, jsou dvě ložnice, koupelna, uprostřed dispozice obývací místnost, do které vede samotný vstup do domu. V části, která se vznáší nad svahem, je kuchyňský kout s jídelnou a relaxačním místem. Tato část je vlastně v „teleskopu“, který díky celostěnovému zasklení vtahuje řeku do interiéru – přímo do jídelny.

House in Gerês ve zkratce
Architektonické studio: CORREIA/RAGAZZI Arquitectos
Lokalita: Caniçada, Portugalsko
Plocha: 150 m2
Rok realizace: 2003
Sabína Zavarská
Foto: Luís Ferreira Alves

Komentáře