Partneři sekce:

Černý krystal plný kontrastů. Taková je oceňovaná plavecká hala v Lounech

Stavbou roku 2021 v Ústeckém kraji je nová plavecká hala v Lounech. Dílo se už dříve dostalo už mezi deset nejlepších stavebních počinů v celé ČR. Halu navrhoval architekt David Kudla se svými spolupracovníky z ateliéru DKarchitekti.

Na druhém místě skončila rekonstrukce kulturního střediska v Chlumci na Ústecku a třetí se umístil Zelený dům, což je pětipodlažní bytový dům v Lounech s novým náměstím. Porota ocenila, že dům je navržen jako ekologicky a energeticky velice úsporný se snahou o nejvyšší komfort nájemníků.

Plavecká hala za 219 milionů korun se veřejnosti otevřela 11. září 2020. Po 28 dnech provozu se kvůli nařízení vlády v souvislosti s epidemií koronaviru musela uzavřít. „Rozjezd se tak zkomplikoval, ale pevně věříme, že něco podobného už nehrozí,“ uvedl starost Loun Pavel Janda.

Znatelný nárůst počtu návštěvníků zaznamenali v Lounech během vánočních prázdnin, denně přicházelo 500 až 600 lidí. Součástí haly je pětadvacetimetrový bazén, tobogan, sauna, vířivka či posilovna.

Výrazný vztah exteriéru a interiéru

Hala má podobu zkoseného černého krystalu, autoři využili svažitého pozemku s terénním zlomem a orientovali ji tak, aby využili jejího maximálního proslunění. „Na tento prostor navázali velice dobře zvládnutou kombinací prvků, z nichž zcela jistě zaujal porotu prosklený parter s bazénem, precizně provedenou geometricky zvlněnou fasádní křivkou,“ uvedli porotci v hodnocení krajské soutěže.

Podle architektů je hala především o kontrastech. Vnitřní prostor plavecké haly je na jižní straně bohatě otevřen šesti metrovou prosklenou stěnou. Uvnitř se lidé pohybují polonazí, v nejnutnějším úboru zakrývající citlivé místa, oddávající se vodním radostem. Naopak na druhé straně zvlněné skleněné stěny se nacházejí osoby zabalené v zimních pláštích, s čepkou na hlavě, v rychlé chůzi chránící se před chladným silným větrem.

Městská plavecká hala v Lounech
Městská plavecká hala v Lounech | Zdroj: DKarchitekti

V naprostém kontrastu je také černá fasáda z hliníkových kazet a tmavě pigmentovaný modřínový dřevěný obklad stěn a podhledu ve vstupní části a v plavecké hale. Koncepčním záměrem bylo v místě, kde se pohybují polonazí plavci vytvořit interiér v příjemné teplé barevnosti a v přírodních materiálech.

Podobně byla hledaná vhodná keramická dlažba s nevýraznou barvou, ale v teplém odstínu slonové kosti. Kombinace těchto dvou materiálů je doplněna černou vysokotlakou laminátovou deskou v místech, které má větší užitné zatížení nebo je vystaveno odstřikující vodě.

Městská plavecká hala v Lounech
Městská plavecká hala v Lounech | Zdroj: DKarchitekti

Příjemné prostředí

V ostatních částech se vyskytuje v zázemí návštěvníků Městské plavecké haly pohledový beton s obtisknutou OSB deskou vloženou do bednění, jejíž struktura pomáhá sjednotit povrch a zakrýt některé nedokonalosti. Tento materiál se nachází zvláště v suterénní části, kde se nacházejí šatny, barevně neutrální s výjimkou vinylové podlahy v lososové barevnosti, která se odráží v horním podlaží v dětské skluzavce stejné barevnosti.

Od partnerů ASB

Velká pozornost byla věnována i wellness části, ve které se používá pro vytvoření příjemnějšího relaxačního prostředí dřevěný obklad zvlněný v organických křivkách, a celý prostor je osvětlen bezesparým světelným podhledem. Hlavní saunová odpočívárna má bohaté prosklení na severní straně budovy s výhledem na terénní reliéf českého středohoří. Tento výhled je možné si užívat i z 8,4 metrů vysoké tobogánové věže, ze které vede 80 metrů dlouhý tobogán.

Městská plavecká hala v Lounech
Městská plavecká hala v Lounech | Zdroj: DKarchitekti

Stavba podle autorů plní nejen požadavky investora na šesti-dráhový plavecký bazén doplněný vodními prvky s celkovou výměrou 210m2, a speciálně se samostatnou částí pro nejmenší děti, ale nabízí i funkční model s vodním barem, jako místem, kde se mohou návštěvníci jednotlivých placených zón spolu potkávat a občerstvit se, což ekonomicky výhodně prodlužuje dobu strávenou v objektu a přispívá tak ke snižování finanční zátěže na provoz bazénu.

Městská plavecká hala v Lounech

Investor stavby: Město Louny
Autor stavby: DKarchitekti, s.r.o. (Ing.arch. David Kudla, Ing.arch. Filip Malý, Ing.arch. Monika Dorňáková)
Datum zpracování projektu: 2017-2018
Generální dodavatel stavby: Metrostav a.s.
Datum výstavby: 2018-2020

red