Do obchodu za  touhou: Poshme v Brně

Do obchodu za  touhou: Poshme v Brně

Když zatoužíte hodit se do gala, být šik a noblesní, proměnou projdete v prostoru, který stejnou proměnou také prošel. Z interiéru bývalého výpočetního střediska se stal noblesní nablýskaný showroom a zázemí e-shopu firmy Poshme, což je v překladu něco jako vyfinti mě.

„Interiér obchodu chápu jako scénografické zachycení plynoucího okamžiku,“ vysvětluje architekt Jiří Zhoř. V bílém naleštěném interiéru se tak jednotlivé kousky oblečení, barevné šaty, sukně a spodničky, boty a kabelky vznášejí v prostoru členěném diagonálními vrstvami recyklovaných palet, které rafinovaně člení prostor.

Palety jakožto základní stavební materiál doplňují další dřevěné moduly v prostoru a po stěnách. Prostor showroomu pomáhá modelovat také černá kresba ocelových linií – lišt pro osvětlení, stojanů, závěsných tyčí doplněná černými liniemi hran soklů, stolů a dalších doplňků.

Než interiér prošel takovouto proměnou, byl klasickým prostorem vybaveným materiály poplatnými dobové unifikované nabídce z 80. let minulého století. Jako podhledový a obkladní materiál po stěnách zde byly použity aluminiové perforované kazety a zdvojená podlažní vrstva fungovala pro rozvod elektrodistribuce pro výpočetní arsenál. To vše ale zůstalo pod bělostnou vrstvou noblesy zachováno. Jako když se starý člověk obleče do nových šatů.

Konverze interiéru showroom Poshme
Místo: Královopolská, Brno
Architekt: Jiří Zhoř
Investor: Tomáš Michalec, Poshme
Plocha: 136,34 m2
Obestavěný prostor: 480 m3
Hlavní dodavatelé:
Interiér: Jiří Zajíc – stavební firma
Kovovýroba: PM-Yachts, Petr Mikuláš
Zrcadlové stěny, sklo: Pavel Hruban, SIO2
Projekt: 2014–2015
Realizace: 2015

TEXT: Kateřina Kotalová
FOTO: Muon