Zajímavá rekonstrukce opravárenské haly na autosalon

Zajímavá rekonstrukce opravárenské haly na autosalon

Autosalon Volvo – Auto Hase vznikl rekonstrukcí staré haly, která byla vybudována v  70. letech, jako součást centra sovětských automobilů a byla donedávna plně využívána.  Za socialismu jako výukové centrum pro opravy automobilů a poté firmou Auto Hase jako servis automobilů.

Původní stav
Jedná se o nepodsklepený objekt, s dominantní nosnou ocelovou konstrukcí (stropní příhradový rošt, ocelové sloupy). V Průběhu času byla budova zejména v interiéru značně upravována. Velkorysá hala byla rozdělena na různé prostory a kanceláře.

Koncept
Koncepce „Nová tvář Volva“ výrazně odlišuje autosalon od konkurence. Vyjadřuje umístění v luxusním segmentu způsobem, který je konzistentní a jedinečný. Přináší nový moderní přístup, který zdůrazňuje skandinávské dědictví a styl.

Architektonické principy
Základní prostor – po odstranění dělících příček a dalších konstrukcí vznikl prostor pro variabilní dispozici, splňující požadavky kladené na současný prodej prémiových automobilů. 

Prodejní prostor – showroom musí dýchat kvalitou, kterou očekáváte od výrobce luxusních vozů. Světlé, do široka otevřené plochy s dominantní bílou barvou jsou doplněny přírodním teplem vytvořeným použitím pravého dřeva. Podlaha autosalonu je v skandinávském duchu tvořena průmyslovou mozaikou, kladenou na rybinový vzor.

Zázemí / vestavba – Jedinečnou ji tvoří zvolené názvosloví, vycházející z automobilového průmyslu, patrné v každém detailu. Organická vestavba svým tvarem a barvou kontrastuje se stávající ocelovou konstrukcí.

Vytváří dynamickou kulisu, odpovídající poslání značky. Dvoupatrová vestavba vytváří svým tvarem dva druhy prostoru – polootevřené, sloužící ke komunikaci se zákazníky (prodej vozů, servis, prodej náhradních dílů, atd.) a uzavřené uvnitř vestavby – jednotlivé kanceláře a technologické zázemí objektu.

Design neznamená jen materiály, je také v kráse funkčnosti. Krásná funkčnost je ve středu našeho pojetí designu. Setkáváte se s ní ve všem, od výběru sezení po jednotlivá funkční oddělení.

Exteriér – Hlavní čelní fasáda byla vybourána a nahrazena skleněnou systémovou fasádou – tvořící velký výkladec do showroomu. Terasa, plynule přecházející ve vnitřní dřevěnou podlahu tvoří nástupní molo do autosalonu, s možností prezentace automobilů a relaxace během letních dnů.

Fasády celého objektu byly sjednoceny předsazenou hliníkovou fasádou, vyskládanou v pravidelném rastru z panelů. Různá hustota tahokovu vytváří hravou kompozici, umožňuje regulovat oslunění v jednotlivých provozech budovy.


Půdorys přízemí Volvo Auto Hase

Půdorys patra

Řezopohledy – interiér

Architekt: Tomáš Procházka, Štefan Šulek
Location: Stodůlky, Praha, CZ
Client: Auto Hase
Project Area: 1600 m2
Project Year: 2010

Text a foto: Tomáš Procházka, Štefan Šulek