Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Podkrovní byt v Karlíně

Podkrovní byt v Karlíně

Vtěsnat do skromného prostoru v podkroví ve starém domě moderní a funkční interiér je vždy výzvou. V případě karlínského bytu se jí ujala Ing. arch. Pavla Kosová ze studia 29 a vytvořila zde na ploše 56 m2 příjemné prostředí pro mladého, single žijícího muže.

Proměna kuchyně

Zcela zásadním problémem byla miniaturní kuchyňka (3,7 m2), uzavřená v původní dispozici do samostatné místnosti. Hlavní změnou se proto stalo zrušení příčky mezi kuchyňkou a předsíní, díky čemuž bylo možné kuchyňskou linku protáhnout a vytvořit místo pro příležitostné stolování u barového pultu. Zbyl i dostatek místa pro doplnění úložných prostor v podobě vestavěné skříně a botníku v předsíni.

Přes provedené úpravy zůstala kuchyň dimenzovaná pouze pro jednu osobu, ovšem nechybí jí nic z běžného vybavení, od velké vestavěné lednice s mrazákem, přes vestavěnou troubu až po myčku. Malý prostor kuchyně pak opticky zvětšuje pololesklý bílý lak na hladkých dvířkách. Nejpoutavější na kuchyňském prostoru ale není skládačka zařizovacích předmětů, nýbrž velkoformátová tapeta se starým plánem Karlína na čelní stěně. Za sporákem ji chrání skleněná deska kotvená nerezovými úchyty.

Fototapety jako dominanta

Grafické tapety s motivy starého Karlína jsou sjednocujícím prvkem celého bytu a byly navrženy na míru danému prostoru. Kromě kuchyně najdete tapetu s historickou rytinou v ložnici, v obýváku zase zdobí stropní svítidlo. Karlín jako námět byl vybrán zcela záměrně, dokonale totiž zrcadlí kladný vztah majitele ke starým industriálním věcem. Blízká je mu i italská elegance, jejíž šedivé tóny v bytě ideálně doplňují moderní „rozpixelované“ grafiky fototapet.


Obytné prostory v jednoduchém stylu

Vybouráním příčky u kuchyně se zvětšil vstup do obývacího pokoje, který prostoru dodal žádoucí vzdušnost. Stavební úpravy jinak stačilo omezit na vybudování akustické předstěny před mezibytovou příčku za sedačkou. Zvuková izolace mezi vedlejším bytem byla totiž minimální. Výrazně členitý prostor místnosti si vyžádal nábytek na míru, i když jen v omezené míře. Stačila malá sestava se závěsnými skříňkami. Dřevěný stůl je z Kare stejně jako židle, pohovka a konferenční stolky, retro křesílko je od Retronauta.

V ložnici si architektka vystačila s velkým lůžkem a nočními stolky, dominantu pokoje představuje velkoformátová tapeta přes celou stěnu. Místo skříní má majitel k dispozici šatnu, kam lze vstoupit přímo z ložnice.


Na detailech záleží

Nový kabát dostala i koupelna v podobě nových obkladů a dlažby, které doplnily nové zařizovací předměty, od kapotovaného stojícího WC až po na míru vyrobenou skříňku pod moderní obdélníkové umyvadlo. Sprchový kout uzavírají dveře z kaleného skla, ve vedlejší nice se za roletou skrývá pračka a kotel.

Na detailech záleží, to dodržela autorka projektu i v koupelně. Místo lišt proto navrhla takzvané kamenické spoje s hranou obkladačky seříznutou o 45 stupňů. Výsledný dojem je tak docela luxusní, i když většina zařizovacích předmětů nebyla nijak finančně náročná.

Architekt: Ing. arch. Pavla Kosová, www.studio29.cz

Text: Marie Urbancová
Foto: Pavla Kosová