Dům odráží vášeň klienta pro design

Dům odráží vášeň klienta pro design

Historický mýtný dům Het Tolhuis ve městě Zaltbommel v Holandsku byl rozšířen o novou moderní část konstruovanou převážně z monolitického betonu. Vznikla tak originální vila, která poskytuje svým obyvatelům nejen dostatek místa, ale i pocit sounáležitosti s přírodou v centru města. Projekt je příkladem zdařilého spojení moderní architektury s tradiční stavbou z roku 1836.

Původní situace představovala směsici různých struktur a přístaveb, které byly k domu postupně přilepeny v minulých desetiletích a způsobovaly to, že mýtný dům sám o sobě vůbec nevynikl. Tyto přístavby byly odstraněny. Dům nyní poskytuje velký obývací prostor, pracovní prostor a studio, které může být v budoucnu použito i jako galerie.

Citlivé napojení na starou stavbu. Kuchyně v prvním patře.

Rozšíření je napojeno na historickou budovu, ale z pohledu z ulice ji nezastiňuje a nepůsobí rušivým dojmem. Celkově exteriér nové stavby zachovává dominantní rysy starého domu a nová přístavba je z pohledu z ulice celkem nenápadná. To hlavně proto, že největší objem nového objektu je situován do zahrady a z ulice je vidět prakticky pouze nižší část. Na straně ulice je v nové přístavbě situována chodba, na kterou navazují různé obytné části domu. Tím, že je koridor umístěn na straně ulice, působí i jako určitý tlumicí prvek proti hluku zvenčí.

Ve staré budově je nyní v přízemí umístěn ateliér a nad ním v prvním patře ložnice a koupelna. Z těchto privátních prostor v patře se vstupuje do kuchyně, která je součástí nové stavby a překvapivě v prvním patře. Pod ní se v přízemí nachází obývací pokoj a naproti němu na druhé straně patia také studio, které může v budoucnu sloužit jako galerie.

Monolitický beton jako konstrukční, ale i dekorační prvek

Při výstavbě nové části byl v hojné míře použit beton. Nejvýraznějším prvkem v interiéru je působivá stěna tvořená vertikálními a nakloněnými sloupy z monolitického betonu, která odděluje starou část a nový obytný prostor. Dalším příkladem použití betonu jako dekoračního prvku je malý bazén, do kterého je sváděna dešťová voda, která se v domě používá jako užitková voda. Beton v sobě ukrývá i instalace a moderní vybavení, jako je topení v podlaze a ve stěnách, elektroinstalace, osvětlení a centrální vysavač. Monolitický beton byl použit pro novou část s důrazem na detail a preciznost provedení a strukturu. Opláštění fasády nové části domu speciálními tmavými dlaždicemi importovanými z Velké Británie působí v kontrastu s červenými cihlami starého domu zajímavě a plasticky a podtrhuje klasický vzhled budovy.

Neustálé propojení s přírodou

Venkovní prostor je součástí celého návrhu a i uvnitř domu má člověk pocit spojení s přírodou. Prosklené stěny a posuvné dveře spojují několik částí domu se zahradou a dvorem a vytvářejí neustálé propojení vnějších a vnitřních prostor. Toto spojení s venkovním prostředím je ještě umocněno světlíky a střešními okny. Různé části domu mohou být otevřeny nebo uzavřeny podle ročních období, a tak mohou být různě využívány.

Úzká spolupráce architekta s klientem

Projekt byl navržen rotterdamskou architektonickou kanceláří Bekkering Adams v úzké spolupráci s klientem – manželským párem, který se zabývá malými renovacemi objektů. Stavba tak odráží jejich vášeň pro design, materiál i formu. „Pro nás to byl speciální projekt nejen proto, že byl zpracován v úzké spolupráci s klientem, ale také proto, že jej i sami prováděli. To nám dalo příležitost rozvinout každý detail a použít speciální materiály, tvary a formy,“ říkají architekti.

Projekt je ukázkou zdařilé přístavby k historickému objektu za použití monolitického betonu. I z toho důvodu byl na sklonku loňského roku nominován na cenu Betonprijs udělovanou nizozemskou asociací výrobců betonu.

Zadavatel: soukromý investor
Architekt: Bekkering Adams architecten
Konstruktér: CAE Nederland BV
Dodavatel: Woudenberg Wijnstekers

Text: Jitka Prokopičová

Foto: Daria Scagliola – Scagliola Brakkee

Zdroj: Bekkering Adams architecten, Woudenberg Wijnstekers