Soukromé muzeum nejbohatšího muže světa
Galerie(24)

Soukromé muzeum nejbohatšího muže světa

Carlos Slim Helú dlouhodobě figuruje na první příčce žebříčku nejbohatších lidí světa. Jeho bohatství je odhadováno na více jak 74 miliard amerických dolarů a Mexičané rádi vtipkují, že mu patří každý kaktus v zemi. Nedávno otevřel své soukromé Soumaya muzeum v Ciudad de México, kde je k vidění více jak 66 tisíc uměleckých děl napříč kulturami a staletími.

Carlos Slim nechal muzeum pojmenovat po své dceři Somaye Slim a jako architekta vybral svého zetě Fernarda Romera, který spolupracoval například s Remem Koolhasem a vyučoval architekturu na prestižní Kolumbijské univerzitě. Jeho architektonické studio FREE vytvořilo organickou budovu, která sahá do výšky 47 metrů. Vnější skelet budovy je tvořen z 28 vertikálních a sedmi horizontálních ocelových prvků. Plášť budovy měl být původně průsvitný, jelikož je však Carlos Slim vlastníkem hliníkárny, pokrývá skelet šestnáct tisíc šestiúhelných hliníkových šupin. Soumaya muzeum je tak často srovnáváno s obchodním domem Selfridges v Birminghamu od architekta Jana Kaplického.

Šest pater Soumaya muzea nabízí celkem šestnáct tisíc čtverečních metrů výstavní plochy. V interiéru Fernando Romero hojně využil kvalitní mramor dovezený z Řecka a při řešení dispozic se nechal inspirovat Guggenheimovým muzeem v New Yorku architekta F.L.Wrighta. Soumaya muzeum má ambice stát se článkem mezinárodní sítě významných galerií, ve sbírkách má i velký počet děl evropských tvůrců, které jsou jinak v Latinské Americe spíše vzácností. Nejvíce láká obsáhlá sbírka sochaře Augusta Rodina, kterého začal Carlos Slim sbírat v osmdesátých letech, kdy cena jeho děl byla jen zlomkem té dnešní. Rodinoův „Myslitel“, který je v Soumaya muzeu k vidění, byl volnou předlohou celé budovy.

Soumaya Muzeum
architekt: Fernando Romero, fr-ee.org
klient: Fundación Carlos Slim
realizace: 2011, Mexiko


Celkové náklady na stavbu muzea přesáhly 70 milionů dolarů


Do soukromého muzea Carlose Slima je vstup zdarma


Plášť tvoří 16 000 hliníkových šupin


Sbírka  Somaya muzea je oceňována na více než 700 milionů dolarů


Slim vlastní 380 kusů od sochaře Rodina


“ Myslitel“ od Augusta Rodina


Prostory muzea jsou využívány jako platforma pro různé druhy umění


Instalace hliníkového pláště


Soumaya muzeum je zatím největší projekt architektonické kanceláře FREE


Pokrývání skeletu budovy


Soumaya muzeum v Ciudad de México


Náročná realizace střešní konstrukce


Pro Fernanda Romera byly inspirací Rodinovy sochy


Střešní konstrukce


Počítačové schéma konstrukce


Schéma ocelového skeletu


Schéma náplně Soumaya muzea


Řez


Půdorys přízemí


Půdorys nejvyššího podlaží


Původně měla být fasáda průsvitná


Fyzické modely


Veronika Benešová
foto a zdroj: fr-ee.org