1000 mrakodrapů s bedněním Doka
Galerie(6)

1000 mrakodrapů s bedněním Doka

Partneři sekce:

Každá stavba je unikátní. A u těch výškových, realizovaných jako monolitické konstrukce, to platí dvojnásob. Systémy bednění jsou totiž stejně jedinečné jako samotné mrakodrapy. Přesto je jejich realizace každým dnem snazší, třeba i proto, že Doka nabízí, spolu s rovnou tisícovkou realizovaných výškových staveb, i čtyřicetileté zkušenosti v této oblasti.

Na začátku 21. Století žilo ve městech vice než 50 procent světové populace a předpověď roku 2050 toto číslo zvyšuje až na 70 procent. Městský prostor se tak stává vzácnějším a výstavba výškových budov reaguje na jeho potřebu zcela organicky – domy rostou stále výše, aby nabídly tolik potřebnou podlahovou plochu. Jen pro ilustraci – v roce 2016 bylo na světě 1160 dokončených budov, které jsou nejméně 200 metrů vysoké. V roce 1960 byl celkový počet takových budov patnáct.

Čtyřicet let zkušeností

Stavba výškových budov představuje dnes nejen výhodnou investici, ale v mnohých případech také jedinou možnost realizace stavby v zalidněných aglomeracích. Během zmíněných čtyřiceti let se ale jejich výstavba radikálně změnila a díky svému proaktivnímu přístupu se Doka zařadila mezi přední odborníky v této oblasti. Bez ohledu na to, jak náročné jsou požadavky a jak složité jsou konstrukce, odborníci ze společnosti Doka pravidelně přicházejí s inovativními řešeními, které kombinují efektivitu nákladů, rychlost výstavby i velmi vysoký bezpečnostní standard.

Šplhací bednění Doka pro každou výšku

Budovy jsou vyšší a vyšší a jejich design hledá nové cesty jak zaujmout. Což znamená nemalé výzvy pro realizační společnosti, protože stavby jsou nejen zajímavější, ale také složitější a náročnější na výstavbu. S tím se musí vyrovnávat i dodavatelé bednění, jako je Doka, a nabízet sofistikované systémy, které podobnou stavbu dokáží podpořit. A těmy jsou šplhací (zdvihané jeřábem) a samošplhací (zdvihané vlastním hydraulickým pohonem) bednicí celky, které v sobě nesou nejen funkci nosiče bednění k formování betonu, ale zároveň jsou bezpečným i posuvným staveništěm.

Optimální systém podle specifických požadavků

Ne každý šplhací systém může být použitý kdekoliv. Je důležité aby koncepce bednění a celého systému zohledňovala rozmanité požadavky a představy zákazníků i projektu, které tvoří hraniční podmínky stavby. Proto je nebytné, aby dodavatel bednění i stavitel spolupracovali už od prvních fází projektu. Důkladné a přesné plánování je základem pro následnou rychlou výstavbu a příprava je zásadní. Faktory, jako je délka cyklů, metoda konstrukce, typ výztuže a betonu nebo dostupná zařízení na stavbě je třeba vzít v úvahu ve fázi plánování tak, aby bylo možné navrhnout ideální řešení bednicích systémů.

Tisíc staveb i tisíc odborníků

Tisícovku výškových staveb pomohla po světě realizovat tisícovka odborných techniků z poboček i kompetenčního centra v Amstettenu. Jejich odborné znalosti a zkušenosti pomáhají klientům snižovat výdaje na plánování i realizaci. Mezinárodní síť vice než sto šedesáti prodejních a logistických míst s velkokapacitními nájemními sklady, mezinárodní spolupráce i vlastní vývoj bednění dává zákazníkům jistotu, že vybrané bednicí systémy budou k dispozici rychle a na staveništi v pravý čas.

Rychlou výstavbu podporuje bednění i elektronika

Nejen kvalitní bednicí systémy, ale i elektroničtí pomocníci mohou výrazně ovlivnit průběh stavby. Takovým je například systém Concremote, systém pro měření vývoje pevnosti betonu v reálném čase. Systém umožňuje uživateli rozhodovat o stavebním procesu na základě správných dat a pomocí relevantních a podložených informací směřovat projekt. Díky jasným datům lze včas rozhodnout o ošetřování betonu, předpínání konstrukcí, zásobování bedněním či betonem nebo odbedňování celků tak, aby stavba pokračovala v optimálním tempu, s co nejnižšími náklady ale samozřejmě při zachování nejvyšší kvality. To vše samozřejmě nedestruktivní metodou a v reálném čase.

Concremote má velmi široký provozní rozsah, jak se ukázalo například při realizaci vodní elektrárny Mustrat Falls, kde byly senzory nasazeny při teplotách až mínus 40°C. Právě zde nasazení systému zamezilo vzniku trhlin, které mohlo způsobit brzké odbedňování. Při realizaci Highpoint residential tower v Londýně naopak včasné odbedňování, založené na informacích ze systému Concremote, urychlilo stavbu o 47 pracovních dní při uložení téměř tří tisíc kubíků betonu.

Přesné plánování a výběr nejvhodnějších systémů se vyplatí

Dnešní uspěchaná doba výrazně nahrává systémům, které stavbu urychlují a zjednodušují. Spolu se sofistikovanými elektronickými pomocníky a bezpečnostními programy se tak stavba stává místem, kde konstrukce viditelně rostou ze dne na den, z hodiny na hodinu. Výběr profesionální podpory v oblasti bednění je tak vstřícný pro všechny – od dodavatelů stavby, přes realizační firmu až po životní prostředí i obyvatele v oblasti stavby. Při přesném plánování a podpoře se totiž výrazně snižuje délka výstavby, počet transportů i náklady na výstavbu monolitu. A to vše se dnes počítá.

Doka realizovala například Burj Dubai, svého času nejvyšší budovu světa.

New York je tradičním místem, kde mrakodrapy rostou jako houby po dešti. S bedněním Doka tak byly realizovány nové budovy Světového obchodního centra

…nebo Central Park Tower, která se 472 metry bude nejvyšší rezidentní budovou na světě.

Se svými 439 metry se Signature Tower stane jednou z nejvyšších budov Asie a zastíní tak i nejznámější asijský mrakodrap Petronas Tower.

Pro příklady výkonného řešení ale nemusíme chodit daleko: například bezpečnost při výstavbě pražské V-Tower byla zajištěna pomocí samošplhacího bezpečnostního systému Xclimb 60.

Systém Concremote pomáhá zrychlovat výstavbu, regulovat barevnost pohledového betonu nebo zamezit trhlinám – to vše díky přesnému měření a včasnému předávání informací.

TIP:

Platforma elektronické správy staveniště myDoka

Dalším významným pomocníkem, který šetří čas a náklady je platforma elektronické správy staveniště myDoka. Tento systém umožňuje okamžité sdílení i archivaci dokumentů jako jsou dodací listy nebo vratky a faktury, plány nasazení bednění nebo aktuální fotografie. Platforma navíc umožňuje sledování stavu bednění na staveništi, přípravu vratek i objednání, nástroje pro kontrolu i možnost stahování nejrůznějších dokumentů, příruček a uživatelských informací. To vše vždy online, aktuální a díky optimalizaci pro chytré telefony i kdykoliv po ruce.

Výběr systému online

Stránky www.doka.cz nabízejí ucelenou informaci o bednicích systémech i pomoc při výběru nejvhodnějšího bednění podle typu stavby a nasazení, a to včetně doplňkových systémů, bezpečnostního programu a dalších informací. Na stránkách je zároveň k dispozici knihovna s manuály pro bednicí systémy, příklady realizací z celého světa i důležité kontakty.

 

ZDROJ: PR článek společnosti Česká Doka bednicí technika spol. s r.o.