Partneři sekce:
  • Stavmat
  • REHAU

Asymetrie, světlo a intimita

Asymetrie, světlo a intimita

Architekt Dušan Vršek má rád neotřelé nápady a nekonvenční řešení. Změny v designu se proto mohou objevit i během realizace.

Když jde o spolupráci se zákazníkem, je pro Dušana Vrška nejdůležitější vzájemný respekt a fungující chemie. On a jeho partner Roman Valkoun by rádi vytvářeli prostory s nezaměnitelným charakterem. Tak individuální jak individuální jsou majitelé domů. Objekty nemají vykřikovat: „To jsem udělal já, velký architekt.“ Nemají zpupně vyčnívat, ale nevtíravě se začlenit do okolí. „Již 15 let spolupracuji s architektem Romanem Valkounem, zažíváme mnoho veselých okamžiků, někdy taky máme odlišný názor, ale to je snad normální“, míní Vršek a seznamuje nás se svým projektem rekonstrukce rodinného domu.

Osobité formy a asymetrické linie se u rodinného domu v Praze na Žižkově potkávají s tradičními materiály, jako jsou beton, dřevo a kov. Myšlenka získat pomocí mnoha úhlů, nik a okenních ploch hodně světla a současně vytvořit útulnou intimitu prostupuje celým domem. Každá místnost a zejména fasáda překvapuje poutavými detaily. Výsledkem je domov plný tepla a individuality.   

Sofistikované a prozíravé projektování

Celý dům je podřízen minimalistickému konceptu, barevná škála se přidržuje bílé, šedé a hnědé. „Přáním majitelů bylo, aby tu i přes moderní architekturu bylo použito pokud možno co nejvíce  tradičních materiálů. Dřevěná podlaha dodává prostoru teplo a charakter. Minimalistické betonové plochy a bíle lakovaný povrch stěn působí opticky jasně a klidně.“  Manželský pár, který tu žije, je v nejlepších letech –  pochopitelně je proto zvlášť důležité  předvídavé projektování, které najde ocenění i v budoucích možných životních situacích. „Základním předpokladem byl výtah, který vede z garáže do nejvyššího poschodí. Dům je kompletně řešen jako bezbariérový. Rampy s pozvolným sklonem nahrazují schody.

Šindel, který umí všechno

Ani zvenčí nebylo u tohoto domu nic ponecháno náhodě. Na straně do ulice je vidět, jak běžná  sedlová střecha sousedního řadového domu plynule navazuje na nekonvenční podobu střechy nové stavby. Na střechu a fasádu byly použity Prefa střešní resp. fasádní šindele v pískové barvě.

Šindele jsem objevil na webových stránkách. Tato forma  se mi okamžitě zalíbila“. Přechody od žlabu  ke střeše byly zhotoveny ze svitkového plechu Prefalz se zlomy, které jsou pro tento materiál únosné. Stejně se postupovalo i při olemování oken a ostatním oplechování. Pak už šlo jen o to, vybrat hezkou barvu, která by se hodila ke žlutým fasádám sousedních domů. „Výběr barev je velký a písková byla ideální. Vršek spolupracoval s PREFA poprvé a už tehdy věřil, že je to přesně to správné řešení pro dům s tolika šikminami, hranami a výčnělky: šindele je opticky sjednotí. „Klasické obklady ze svitkového plechu by navíc neumožnily tak harmonicky  napojit detaily. Zajímavý byl i hmatový dojem z povrchu této kovové fasády. Žádný hladký plech, ale sametový pocit, tak nějak přirozený, jako u pokožky.“

Velká pochvala za dobrou práci

S prací klempíře Pavla Topinky je Dušan Vršek více než spokojen. Poznali se před lety při práci na jiném projektu. Už tehdy Pavel Topinka realizoval velmi složitou střechu a proto bylo architektovi jasné, že právě on je ten pravý. „Normálně je v Česku nepěkný zvyk, že různí řemeslnící procházejí stavbou a ptají se, kdo to tady tak zpackal. Ale v našem případě všichni šli domem a ptali se, který profík to tady tak perfektně udělal. Něco takového jsem ještě nikdy nezažil. Ale možná je to dáno i jednoduchostí produktů PREFA, snad to vůbec nebyla jeho zásluha“, usmívá se Vršek.

ZDROJ: PR článek společnosti PREFA Aluminiumprodukte s.r.o., foto: Croce & WIR