asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví
Partneři kategorie

Oceněná dřevostavba slouží jako úkryt před nepřízní počasí

15.08.2017

Neobvyklá dřevostavba opláštěná tmavým kovem s vertikálním průřezem ve tvaru pětiúhelníku vyšla z dílny slovinského architektonického studia PIKAPLUS. V roce 2016 byla oceněna druhým místem za nejlepší dřevěnou konstrukci ve Slovinsku.

Cílem architektů bylo navrhnout dům, který bude pružným úkrytem před nepříznivým počasím. Zároveň se jim podařilo vytvořit interiér, který má potenciál přesvědčovat o tom, že jste vlastně venku – v přírodě.

Dřevo, kov a sklo

Na stavbu s celkovou zastavěnou plochou pouze 82 m2 byly použity tři typy materiálu: dřevo, kov a sklo. Dům působí z jedné strany jako zcela uzavřený – nacházejí se zde pouze vstupní dveře a dvě menší zasklené plochy, které se dají překrýt dřevěnými okenicemi, z opačné strany skořepiny je však zcela otevřený. Velké, téměř celoplošné zasklení poskytuje obyvatelům skvělý výhled. To však není vše, co tato strana domu nabízí.

Přesah střechy vytváří chráněné území mezi interiérem a exteriérem

Střecha z tohoto pohledu tvoří zastřešení, prostor, který chrání interiér před přímými slunečními paprsky. Zároveň vytváří příjemný prostor na trávení času na rozhraní mezi interiérem a exteriérem – na terase, z níž část se nachází mimo zastřešení. Přesahy jsou i ze stran fasády, a tak je část prostoru chráněna i před případným větrem. Zajímavý efekt přinášejí vodorovné a svislé desky v horní části, které vizuálně spojují obě strany domu oděné do tmavé střechy.

Přízemí je společenské, patro oddechové

Neméně interesantní je interiér, který navzdory relativně malé zastavěné ploše (díky umně řešení stavby směrem do výšky) poskytuje dostatek obytného prostoru pro rodinu. Je řešen svěže, v jasné barevné kombinaci světlého dřeva a bílé s kontrastem černých doplňků. V přízemí se nachází kuchyň, obývák a koupelna se saunou.


Na druhém nadzemním podlaží je prostor pod střechou využit co nejefektivněji, do stěn jsou zabudovány úložné prostory. Užší část nad obývací místností je otevřena až po střechu, což umožňuje průnik světla na patro, kde se nachází galerie a ložnice, z nichž je výhled na přízemí.

V přirozeném prostředí a s respektem

Zvláštní pozornost byla věnována umístění domu: nachází se v přirozeném prostředí na prahu velkého lesa bez narušení výjimečné krásy krajiny. Šikmá boční fasáda vytváří v exteriéru i interiéru stavby okouzlující nuance. Terénní design v okolí domu plně respektuje přírodní prostředí.

Dřevěný dům v kostce
Architektonické studio: studio PIKAPLUS, https://www.studiopikaplus.si/
Architekti: mag. Jana Hladnik Tratnik u.d.i.a., Tina Lipovž u.d.i.k.a.
Lokalita: Kanji Dol, Slovinsko
Rok ukončení: 2015
Celková zastavěná plocha: 82 m2

Sabína Zavarská
Foto: MIHA BRATINA

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media