asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví
Partneři kategorie

Moderní dřevostavba pro mladou rodinu

08.03.2018

Na pohled úplně jednoduchá dřevostavba s pravidelnou sedlovou střechou je v našich končinách předurčený na úspěch. Tento vytvořili architekti ze studia Innauer-Matt Architekten a stojí v rakouském Bürserbergu. Samotní tvůrci ho nazvali domem ve druhém světě. Víte proč?

Nejen na víkendy

Krása dřeva zvenčí i zevnitř, čistota interiérového řešení, zastřešená veranda s kumulovanými funkcemi, důkladně promyšlené prosvětlení domu přirozeným světlem – to jsou hlavní pozitiva sympatického domu.

Navzdory tomu, že působí jako chata, není určený jen na víkendové pobyty. Majitelé domu trvali na tom, aby byl řešený jako plnohodnotný druhý domov. Nachází se jen třicet minut jízdy od jejich bytu ve městě Feldkirch.

V lůně neposkvrněné přírody

Rodina tímto způsobem velmi zajímavě vyřešila problém, zda se přestěhovat na venkov za klidem a krásou přírody, nebo zůstat ve městě se všemi jeho přednostmi, ale i ruchem. Mají obojí.

Pozemek, který si vybrali na stavbu svého druhého domova, se nachází v tichých horách s rozmanitou, převážně nedotčenou přírodou. Díky náhorní plošině Tschengla je toto prostředí skutečně jedinečné a zvláštní.

Odkaz na alpské stodoly

Obrysy domu jsou odkazem na způsob, jakým se stavěly první hospodářské usedlosti v alpských oblastech. Kompozičně jde o jednoduchou a dobře strukturovanou dřevěnou budovu na pevném soklu se štítem orientovaným do doliny. Vchod do domu je překrytý, následuje kuchyň s vestavěným dřevěným nábytkem a ostrůvkem z tmavého dřeva.

Na kuchyň navazuje hlavní obytná místnost s jídelním stolem a hlavně krásným výhledem přes široké panoramatické okno. Obývací část s velkým rohovým sezením od jídelní částečně odděluje zeď s krbem.

Prosvětlené je i podkroví

Na poschodí se dostanete prostřednictvím relativně úzkých, ale pevných dřevěných schodů. První, co vás na horním poschodí zaujme, je atypické střešní okno, přes které proniká dostatek světla i na toto podlaží.

V poschodí se nacházejí podkrovní pokoje – ložnice a hygienická místnost, také pracovna a malá knihovna. Zajímavé horizontální okno je umístěno v koupelně nad umyvadlem. Neupravený smrk, šedá omítka a drsný kámen dodávají interiéru osobitý charakter.

Veranda se opět vrací

Překrytá exteriérová část domu připomíná známou verandu z našich starších domů. Majitelé ji využívají jako vnější posezení, ale je velmi důležitým momentem i při prosvětlení přízemí. Celá stěna domu, která se nachází pod zastřešením, je totiž zasklená. V případě intenzivního slunce je možné tuto část zastínit dřevěnou clonou a přesně přizpůsobit aktuálním potřebám světelnosti v interiéru.

„HOUSE ON TSCHENGLA“ ve zkratce

Architektonické studio: Innauer-Matt Architekten
Projekt: 2014 až 2015
Realizace: 2015 až 2016
Lokalita: Bürserberg, Vorarlberg, Rakousko
Podlahová plocha: 127 m2
Sklep: 56 m2
Rozloha pozemku: 1001 m2

 

Sabína Zavarská
Foto: Adolf Bereuter, Dornbirn

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media