asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví
Partneři kategorie

House - dřevostavba, která vás nadchne

13.08.2018

I neobyčejný dům může vypadat na první pohled zcela obyčejně, důležité je místo, kde stojí, charakter pozemku, vnitřní uspořádání a také to, zda splňuje přání a představy svých obyvatel. Dům pro čtyřčlennou rodinu, jehož autorkou je architektka Lucia Kocmanová, je umístěn v mírně svažité zahradě se starými stromy, obklopené lesem a pastvinami. A vymyšlený je vskutku do detailu. Venku i uvnitř.

Hlavním přáním investora byl moderní rodinný dům s velkým podílem dřeva v konstrukci. Měl být také nenásilně začleněn do okolí, základ proto tvoří jednoduchý obdélníkový půdorys a sedlová střecha, která odpovídá místní zástavbě. K jeho přirozenému splynutí s okolím přispívá i fasáda ze sibiřského smrkovce opadavého.

Logické uspořádání výhodou

V souladu se zadáním investora, týkajícím se velkého podílu dřeva, byly v interiéru přiznány masivní CLT panely, použité v konstrukci stavby. Součástí zakázky bylo také řešení interiéru, dřevo zde bylo doplněno i dalšími materiály – stěny schodiště jsou pokryté betonovou stěrkou, v dětském pokoji je bílá omítka, zařizovací prvky jsou laděny do šedých a černých tónů, vše v moderním duchu a v přírodních zemitých odstínech.

Hlavním atributem celého domu je dostatek prostoru k volnému pohybu bez zbytečných rohů a podobně, a dále do detailu promyšlené dispozice, v nichž nechybí ani velké množství nenásilně začleněných úložných prostor, které tak nejsou na první pohled patrné.

K jižnímu průčelí je v celé jeho délce přisazena krytá veranda, jejíž střecha poskytuje stín v době letních veder, v zimě však mohou paprsky šikmého slunce interiér ohřívat. V blízkosti domu jsou další objekty – bazén se saunou ve východní části pozemku, k němuž lze přijít od koupelny a WC, a pergola s posezením na západní straně zase logicky navazuje na kuchyni. Obytný prostor se tak pomyslně rozšiřuje směrem do vzrostlé zahrady.

Dům opravdu rodinný

Dispozice domu jsou přehledné – v jednotě s jeho tvarem a proporcemi, a vnitřní uspořádání je navrženo tak, aby k sobě měli rodiče a jejich malé děti blízko. Vstup do objektu je ze severní strany, v této části se také nachází technická místnost. Většinu plochy přízemí zabírá obytná část, orientovaná k jihu, život rodiny se odehrává zde a na zahradě, kam lze přímo vstoupit z domu.

Ložnice rodičů a dětí jsou propojeny dveřmi, v nice v kuchyni si zase mohou děti hrát v době, kdy maminka připravuje jídlo…Variabilně jsou řešeny i chodby – v jižním průčelí je skrytá chodba, která vznikne zasunutím dveří do stěny a poskytne průhled domem do zeleně zahrady.

Paralelně s ní vede severní chodba, jejímž uzavřením je vytvořena šatna mezi ložnicí rodičů a koupelnou a mezi dětským pokojem a WC. Podkroví je světlé a vzdušné s vysokým stropem. Je zde pouze pracovna a jeden hostinský pokoj.

Základní údaje:

Architektonická studie: Mgr. art. Lucia Kocmanová, www.luciakocmanova.com
Projektanti: RD Project & Partners
Plocha pozemku: 2700 m2
Zastavěná plocha: 160 m2 (bez přilehlých staveb)
Užitná plocha: 194 m2 (bez přilehlých staveb)
Konstrukční systém: Novatop System - masivní CLT biodesky
Střešní krytina: Falcovaný plech TiZn
Fasáda: Sibiřský modřín - palubky
Okna: Dřevo-hliník
Zateplení: Minerální izolace a větrací mezera
Vytápění: Podlahové teplovodní, plynový kotel, solární panely, doplňkově krb
Větrání: Řízené větrání s rekuperací (Atrea)
Energetická náročnost: Nízkoenergetický dům
Součinitel prostupu tepla vnější obvodovou stěnou: U= 0,19 W/m2K
Realizace firma: Drevostavby MC Novák
Generální dodavatel: Monolit
Realizace zahrady: Arboreus

 

Foto: Ivan Bárta, Martin Zeman
Text: Daniela Bartošová

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media