asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Vila s názvem ONE

05.05.2017

Vilu ONE navrhli architekti ze studia EFEKT jako flexibilní dům pro mladý pár s jedním až dvěma dětmi.  Její půdorys maximalizuje sociální funkce ve velkém otevřeném rodinném prostoru s výhledy do tří stran - na okolní krajinu, na terasu a do chráněné severní zahrady.

Hmotové řešení versus hluk

Zásadní problém při návrhu stavby vznikl již při jejím umístění. Poměrně velký pozemek se zahradou se sice mohl jevit jako ideální místo, ovšem nebýt toho, že konec zahrady lemovala jedna z nejrušnějších komunikací v oblasti. Byla sice zapuštěná pod terénem, tedy skrytá pohledům, nicméně hluk z provozu na silnici byl poměrně značný. Tento aspekt bylo třeba zohlednit.


Foto: EFFEKT

Foto: EFFEKT

Výsledkem je dům ve tvaru písmene ypsilon. Jedna jeho strana vytváří chráněné atrium, kam nedolehne hluk a současně je optimálně orientováno z hlediska slunečního svitu. Do toho prostoru je směrován venkovní pobyt obyvatel a proti přehřívání je fasáda chráněna dřevěným obkladem.

Foto: EFFEKT

Foto: EFFEKT

Směrem do zahrady mezi domem a dálnicí je fasáda maximálně prosklená, aby umožňovala optický kontakt s krajinou. Z tohoto důvodu je také prostor komponován především jako louka, která nebrání nádhernému výhledu do krajiny za zapuštěnou silnicí. Úzký pruh intimní zahrady na severní straně zase umožňuje, aby její vegetace volně přecházela až k domu a pokračovala po jeho fasádě.

Foto: EFFEKT

Foto: EFFEKT

Dispozice, která se přizpůsobí potřebám

Jednoduché rozvržení půdorysu je koncentrováno kolem velké společenské místnosti v centrální části domu. Soukromé plochy jsou pak umístěny v každém „křídle“. Navržené řešení maximálně eliminuje prostor chodeb ve prospěch ploch užitných. Jako nárazníkové zóny mezi společenskými a soukromými prostory slouží koupelny, které tak koncovým místnostem poskytují ještě více soukromí.

Foto: EFFEKT

Foto: EFFEKT

Dispoziční řešení velké obývací místnosti je navrženo tak, aby mohlo být rozděleno a v případě potřeby mohla vzniknout třetí ložnice.

Foto: EFFEKT

Foto: EFFEKT

Cílem projektu bylo vytvořit domov pro bezdětnou mladou rodinu s tím, aby mohli svůj domov měnit v závislosti na tom, jak jejich rodina poroste. Dokud však nemají tyto nároky, je prostor koncipován uvolněně jako společenský.

Foto: EFFEKT

Foto: EFFEKT

Není bez zajímavosti, že i při zohlednění všech současných a budoucích nároků byl dům postaven na velmi omezeném rozpočtu a byl dodán ve stejném cenovém rozpětí jako většina standardizovaných domů v Dánsku.

Foto: EFFEKT
Foto: EFFEKT

Projekt: Villa One
Typ: Rezidenční
Umístění: Copenhagen, Dánsko
Rok dokončení: 2015
Zastavěná plocha: 140 m2
Investor: Rasmus Blæsbjerg
Spolupráce: AF Hansen Construction
Architektonické studio: EFFEKT, Dánsko
Design Team: Tue Hesselberg Foged, Sinus Lynge, Mikkel Bøgh, Gorka Calzada Medina, Clive Hennessey, Nick Green, Marco Antonio Ravini


Text: Marie Urbancová
Foto: EFFEKT

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media