asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví
Partneři kategorie

Rekonstrukce historického domu

14.05.2018

U městských hradeb ve Slaném krčil se dlouhá léta zchátralý dům, který byl poznamenán nejen destruktivním zubem času, ale také neobratnými snahami několika bývalých majitelů o jeho „vylepšování“. Pak se kormidla chopili architekti Jan Švestka a Martin Beránek, díky jejichž citlivé péči si dům i jeho současní majitelé velmi hlasitě oddychli.

Dvoupodlažní dům se sedlovou střechou byl postaven kolem poloviny 19. století. V průběhu následujících let k němu přirůstaly rozličně neestetické přístavky obytného či hospodářského charakteru a postupně zaplňovaly dvůr v místě bý­valého městského příkopu. Architekti se kromě rekonstrukcí domu zabývali také kultivací tohoto venkovního prostoru. Přístavky očesali a na jejich místo navrhli elegantní rozšíření domu, plynulý přechod mezi interiérem a exteriérem.

 Dvoupodlažní dům se sedlovou střechou byl postaven kolem poloviny 19. století.

 Dvoupodlažní dům se sedlovou střechou byl postaven kolem poloviny 19. století.

Pod zelenou střechou

Cílem autorů projektu bylo navrátit domu jeho původní historický charakter. Podařilo se jim stavení očistit od nevhodných novodobých úprav, a to s respektem ke stávajícím hodnotám. Nová obytná část na místě odstraněných přístavků rozšiřuje hlavní obytný prostor, který otevírá do slunného dvora.

Díky zatravněné střeše nové části domu dochází k propojení se stávajícím terénem a zelení na historických hradbách. Přístavba také propojuje stavení s původním klenutým sklepením ukrytým pod hradbami.

 Nová část domu propojuje interiér s exteriérem.

 Nová část domu propojuje interiér s exteriérem.

Tradice devatenáctého století

Nevhodné výplně okenních otvorů byly odstraněny a nahrazeny dřevěnými špaletovými okny. Na fasádě se zachovaly stávající římsy, sklon a tvar sedlové střechy také zůstal beze změn. Ta se začervenala pod novými pálenými bobrovkami. Architekti do střechy citlivým způsobem vnesli také střešní okna a do podkrovních místností tak pustili denní světlo.

 Investor dokázal projekt dotáhnout a příjemně zabydlet.

 Investor dokázal projekt dotáhnout a příjemně zabydlet.

V podobném duchu se nesl i přístup k vnitřní dispozici stavby a úpravám nezastavěné části dvora. Domu tak byl navrácen výraz tradičního předměstského stavení z 19. století. „Stavba probíhala z větší části svépomocí,“ říká architekt Martin Beránek. „Velký dík zaslouží především investor, který dokázal projekt dotáhnout a příjemně zabydlet.“

 Obývací pokoj

 Obývací pokoj

Rekonstrukce domu Na Hradbách

Místo: Slaný
Architekt: Jan Švestka, Martin Beránek
Dodavatel: stavěno svépomocí
Projekt: 2012
Realizace: 2015

 

TEXT: TEREZA JANIŠOVÁ
FOTO: FILIP ŠLAPAL

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 2/2018.

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media