asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví
Partneři kategorie

Firemní školka: Odkladiště ratolestí

16.04.2018

Kravaťáci firmy Ericsson už se mohou na plno věnovat svým pracovním povinnostem. Nejen, že nová budova kanceláří svým otevřeným a prosvětleným půdorysem vyzývá pracovníky k iniciativě a ke spolupráci, ale zároveň jim umožňuje ponechat své ratolesti ve firemním denním centru.

Kanadský ateliér Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes získal ocenění v soutěži Best of Canada Design Competition díky svému návrhu kanceláří pro firmu Erricsson v Montrealu. Nový areál místní univerzity, jehož jsou kanceláře součástí, je určen pro výzkum a inovaci s cílem poskytnout studentům i pracovníkům stimulující pracovní prostředí.

 Sídlo společnosti Ericsson

 Sídlo společnosti Ericsson

Soustředné kruhy

Nový komplex je tvořen skupinou budov, jejichž primární objemy – dvě kancelářské budovy s pěti a třemi podlažími – propojují velkoryse pojaté společné prostory. Dvě kancelářské věže sdílejí stejnou soustřednou konfiguraci: organické, živé jádro, které se mísí do více strukturovaných tichých prostorů blíže k vnějším stěnám. Dispozice jsou navrženy tak, aby zaměstnanci měli otevřené a zároveň univerzální pracovní prostředí vyzývající ke vzájemné spolupráci.

 Organické jádro budovy

 Organické jádro budovy

Atrium prošpikované světlem

V srdci centrální zóny leží atrium s monumentálním schodištěm, díky kterému dosáhne přirozené světlo až do přízemí. Tento dopravní uzel a neformální místo setkávání je umocněno soustřednými kruhy ochozů pater. Prostor obklopují místa pro odpočinek a velké zasedací místnosti. Druhá pracovní zóna zahrnuje menší zasedací místnosti. 

 Bílé atrium

 Bílé atrium 

Poslední, nejtišší zóna je umístěna po obvodu budovy. Architekti navrhli do těchto míst pracovní stanice, ve kterých má každý zaměstnanec možnost pracovat za denního světla. V areálu jsou situovány také školicí místnosti, knihovna, posilovna a již zmíněné denní centrum.

 Monumentální schodiště

Monumentální schodiště

Odkladiště ratolestí

Zaměstnanci společnosti mají možnost využívat pečovatelské služby o děti již od založení firmy. Proto bylo pro klienta důležité v tomto standardu pokračovat a v novém kampusu poskytnout tyto služby s větší kapacitou a v nejvyšším soudobém standardu. Firemní „školku“ může navštěvovat až osmdesát dětí. Nachází se v přízemí, v klidnější části budovy. Denní centrum je řešené ve stylu Home Away From Home neboli Domov mimo domov. Od chvíle, kdy děti do centra vstoupí, jsou doprovázeny velkými světelnými koulemi v pastelových barvách, které připomínají barevná slunce.

 Pastelová slunce

 Pastelová slunce

Centrální prostor „odkladiště“ ratolestí ve tvaru malého domku evokuje dětem známé a důvěrné místo. Uklidňující orientační bod, který je postaven v jejich výškové úrovni. Malý dům má čtvercová okna, kterými děti vidí do sousedních tříd. Řada učeben podél vnější stěny poskytuje maximum přirozeného světla i krásný výhled do okolní zeleně. Prostory, objemy, nábytek, materiály a barvy se pojí dohromady, aby ukonejšily dětskou představivost a pomohly dětem komunikovat, učit se a vzkvétat.

 Místnost pro děti v oranžových barvách

 Místnost pro děti v oranžových barvách

Sídlo společnosti Ericsson

Místo: Montreal, Kanada
Architekt: Menkès Shooner Dagenais Letourneux Architectes
Klient: Ericsson Canada
Realizace: 2017

 Interiér kanceláří

 Interiér kanceláří

 

TEXT: LUCIE HLAVSOVÁ
FOTO: STÉPHANE BRÜGGER, V2COM

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 1/2018.

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media