Velký sen o dílně pro závodní auta

Velký sen o dílně pro závodní auta

Hlavním motivem stavby domu, který dnes představíme, byla garáž. Nebývá to motivace obvyklá, garáž je sice zpravidla nezbytná, nicméně při stavbě domu má většina z nás jiné priority. Ovšem automobilový závodník, jímž majitel tohoto domu je, to může vidět jinak.

Na počátku byla garáž
Jak říkají autoři návrhu domu Ján Stempel a Jan Jakub Tesař z ateliéru Stempel & Tesar architekti, zájmy a hobby klientů ovlivní do určité míry podobu budoucí stavby. Zde garáž definovala objem a dispozice celého rodinného domu. „Stavět ʻobývací pokojʼ pro automobil – tedy garáž, zpravidla klientům rozmlouváme,“ vysvětlují autoři návrhu. „Dá se lehce spočítat, že se jedná o nenávratnou investici, která navíc zvyšuje i provozní náklady domu. Zde však garáž slouží jako dílna pro automobilového závodníka.“

Aby byla minimalizována zastavěná plocha na poměrně malém pozemku a současně vznikla jednoduchá a kompaktní stavba, úsporná z hlediska výstavby i následného provozu, stala se garáž součástí objemu domu. Dalším důvodem byla skutečnost, že v ní bude i dílna, v níž během zimy pouhé temperování nestačí, je nezbytné ji také vytápět.

Rychle všichni do patra…
Požadavkem klienta bylo také vybudování krytého stání pro auta. Vzhledem k tomu, že je v přízemí garáž s dílnou, bylo nezbytné přesunout obytné místnosti do patra.

„Tuto dispoziční anomálii a požadavek venkovního krytého stání pro auta řeší ocelová konstrukce u jižní fasády. Zajišťuje navíc propojení se zahradou přes točité schodiště, vytváří velkorysou terasu stíněnou plachtami a zajišťuje tak i stínění pokojů v letních měsících. Navíc konstrukce tvoří krytý vstup do domu a v neposlední řadě díky ocelové síti i konstrukci pro popínavé rostliny.“

Dům se přizpůsobuje automobilovému snu nejen zvenka, ale i zevnitř. Různé výšky podlah a stropů jsou důsledkem výškových nároků spodních prostor. Vysoký strop v dílně vyrovnává běžná výška ložnic, a naopak převýšený obývací prostor dorovnává výšku stropu kanceláře v přízemí.

Vnitřní vzhled domu je také výrazně ozvláštněn samotnými proporcemi a průhledy z obývacího pokoje, stěny byly proto ponechány v bílé barvě v kombinaci s pohledovým betonem stropu. Prostoru dominuje velká knihovna, která působí svou barevností jako velkoformátové moderní plátno. Obývací pokoj v patře navíc nabízí přes střechy sousedních nižších domů výhled na přírodní rezervaci.

Místo: Bašť
Architekt: Stempel & Tesar architekti – Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Klient: soukromá osoba
Projekt a výstavba: 2012–2015
Pozemek: 791 m2
Zastavěná plocha: 113 m2
Užitná plocha: 178 m2

Foto: Filip Šlapal
Text: Dana D. Daňková