asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví
Partneři kategorie

Stodola v moderním hávu

10.02.2017

Rezidence „La Grange“ se nachází v nádherné kanadské oblasti Charlevoix s úchvatným výhledem na řeku svatého Vavřince. Umístěná je na hřebeni svahu a je obklopená lesem. Architektura tohoto impozantního dvoupodlažního domu vychází z drsného kouzla daného místa, které se promítá do strohého zpracování.

Předlohou projektu byla tradiční stodola, která je typickým objektem v této oblasti. Původní jednoduchá obdélníková forma je však hmotově rozčleněna a znakem současnosti je také moderní kovové opláštění v šedé barvě na bocích a na střeše.

Kromě toho, že plech chrání fasádu na exponované straně, tak také opticky akcentuje chráněný vstup do domu a terasu horního patra. K tradici se naopak hlásí použití obkladů cedrovým dřevem na zbývajících plochách.

Výsledkem je symbióza, při které kovový povrch evokuje představu kůry stromu, která chrání vnitřní jádro.



Řešení obálky se promítá i do interiéru, kterému dominuje dřevo v kombinaci s betonem. Téměř celou plochu suterénu zaujímá velká herna a mimo obvyklých provozních místností je zde i dětský pokoj. Úplně jiný charakter má přízemí, které je zcela obloženo dřevem, takže vyvolává příjemnou uklidňující atmosféru.

Z chodby od hlavního vchodu jsou přístupné čtyři velké pokoje a také hlavní schodiště. I ono je obloženo cedrovým dřevem, ovšem zábradlí má z válcované oceli, která vytváří pevnou páteř, spojující různé úrovně domu.

Nejvyšší patro tvoří otevřený vzdušný obytný prostor bez dalšího členění, ovšem s fascinujícím výhledem do okolí. Součástí dispozice tohoto podlaží je kuchyně, jídelna a obytný prostor. Jednolitá betonová podlaha ve vysokém lesku zdůrazňuje plynulost prostoru a odráží přirozené světlo směrem k cedrovým obkladům.

Ve středu plochy se nachází krb, sjednocující nejrůznější činnosti jako čtení, vaření, stravování či relaxaci. Výsledkem je prostor, jehož atmosféra se ze všeho nejvíc podobá starým dřevěným domům, a to zejména večer, kdy se do něj vkrádají stíny, stejně jako tomu bývávalo v dávné minulosti.


Projekt: Malbaie VIII Residence La Grange
Místo: Cap-à-L'Aigle, Charlevoix, Quebec
Architekti: MU Architektura
Projektový tým: Charles Côté, Jean-Sébastien Herr, Jean-Philippe Bellemare, Pierre-Alexandre Rhéaume, Sabrina Charbonneau
Dokončení: 2013



Text: Marie Urbancová
Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media