Partneři sekce:
  • Schüco
  • Českomoravský beton

Cesta k větší produktivitě a inovacím? Google ví jak na to.

Cesta k větší produktivitě a inovacím? Google ví jak na to.

Kanceláře společnosti Google jsou daleko od těch konvenčních, vybavených jen stoly a počítači mezi zdmi bílými či v korporátních barvách. Zaměstnanci Google pracují v uvolněném a inspirujícím prostředí, které dokáže stimulovat kreativitu i soustředěnost, byť občas přerušovanou hrou a relaxací. A vyplácí se jim to.

Nahlédněme například do kanceláří ve švýcarském Curychu. Nachází se v areálu Hurlimann nedaleko historického centra v bývalém pivovaru, transformovaného do multifunkčního centra s byty, obchody, kancelářemi i lázněmi. Pro architekty z místní kanceláře Camenzind Evolution byl projekt na kanceláře firmy s pověstí adorovaných prostorů, v jakých by chtěl pracovat snad každý, velkou výzvou.

Interiér měl vycházet ze specifických potřeb zaměstnanců curyšské pobočky firmy (nazývaných také Zooglers), kteří se zapojili do procesu návrhu v rámci rozhovorů a workshopů. Z těch vyšlo najevo, že optimální pracovní prostředí má být různorodé a zároveň harmonické, tak, aby práce byla příjemná a zábavná. Průzkum také ukázal, že pracovní prostor by měl být funkční a neutrální, zatímco společné prostory by měly nabídnout silný vizuální prožitek a být místem, podporujícím tvořivost, inovace a spolupráci.

Na základě tohoto průzkumu byl zmenšený prostor pro práci, aby bylo možné zvětšit společné prostory a konferenční místnosti. Pracovní zóny byly proto navrženy tak, aby byl co nejlépe využitý omezený prostor. Vzhledem k rychlému růstu zaměstnanců počítal návrh i s flexibilním rozvržením celé plochy tak, aby bylo možno flexibilně doplňovat další pracovní prostory. Kancelářské prostory jsou uspořádány podél středového jádra a jsou směsí velkoprostorových kanceláří pro 6-10 osob a uzavřených kanceláří pro 4-6 osob.

Všechny kancelářské skříně jsou vyrobeny ze systému skleněných stěn, který udržuje transparentnost a optimalizuje přísun denního světla, zároveň snižuje hluk a umožňuje dosažení požadovaného stupně soukromí pro pracovní týmy. Každé patro je barevně a tematicky odlišeno pro snadnou orientaci, například na modrém podlaží jsou fotografie a grafiky na téma vody a sněhu.

Programátoři v Google často pracují v mezinárodních týmech, s kolegy, kteří žijí na různých kontinentech. Proto jsou pro ně důležité místnosti různých velikostí vybavené pro videokonference, kterých je tu velké množství. Některé z nich mají podobu iglú s tučňáky, jiné kabin lanovky nebo vajec.

Pro relaxaci a neformální diskuze tu byly vytvořeny i společenské prostory. Byly navrženy podle závěrů výzkumu, který ukázal, že relaxace je podporuje originální myšlenky a je proto pro inovace rozhodující. Práce a hra se vzájemně nevylučují.

Na základě této koncepce vytvořil ateliér Camenzind Evolution prostory pro sport a volný čas, například salonek s akvárii, salonek pro relaxaci a hernu s kulečníkem, stolním fotbalem a interaktivními videohrami.

K dispozici je také knihovna a masážní lázně. Většina z těchto prostor také obsahuje malý kuchyňský kout, který nabízí zaměstnancům nabídku nápojů a občerstvení po celý den.

Tyto společné prostory jsou záměrně rozptýleny po celé budově, aby se tak zaměstnanci více pohybovali po budově a zlepšovali tak komunikaci mezi různými pracovními skupinami a týmy. Chtějí-li spojit rychlý pohyb mezi patry se zábavou, mohou se klouzat dolů po požárních tyčích. A pro opravdu hladové Zooglers je zde prudká a rychlá skluzavka z kanceláří v prvním patře přímo do středu jídelny v přízemí.

Kateřina Kotalová
Foto: Camenzind Evolution