Partneři sekce:
  • Schüco
  • Českomoravský beton

Administrativní budova ve tvaru prořezaného kvádru

Administrativní budova ve tvaru prořezaného kvádru

V Rokycanech najdete poblíž levého břehu říčky Klabavy sídlo společnosti specializující se na výrobu brusných nástrojů. Novou administrativní budovu navazující přímo na výrobní halu navrhli architekti Jiří Zábran a Tereza Nová. V kancelářích elegantně propojili interiér s exteriérem.

Jako nosný prvek návrhu zvolili architekti čtvercový modulární systém čtyři krát čtyři metry, ve kterém můžeme číst inspiraci v soudobé japonské architektuře. Dvoupodlažní administrativní budova zakončující výrobní halu ze severu je navržena ve třech základních materiálech – beton, dřevo, sklo.

Modulární systém je uzavřen do betonového kvádru.

 Modulární systém je uzavřen do betonového kvádru.

Světlo, vzduch

Modulární systém je uzavřen do betonového kvádru, který je narušen třemi otvory. První najdeme nad prostornou odpočinkovou terasou ve druhém podlaží. Druhý otvor je ve středu budovy, kde formuje prostor zimní zahrady. Poslední otvor situovali autoři projektu na východní stranu budovy spolu se vzrostlým stromem.

Strom v interiéru

 Strom v interiéru

Pro hlavní severní průčelí je určující pravidelný rytmus oken. Jedná se o jedinečně koncipovanou konstrukci fasády, která je řešena jako jedno velké samonosné okno. Denní světlo proniká do interiéru přes velké prosklené plochy, fasáda navíc umožňuje také přirozené větrání prostřednictvím plných otevíravých částí. Originálně pojatou fasádu podtrhuje v parteru dlouhá plocha z černého plechu sloužící jako zábradlí, do které je vyřezáno logo firmy.

Fasáda je řešena jako jedno velké samonosné okno.

 Fasáda je řešena jako jedno velké samonosné okno.

Kontrast materiálů

Nosná konstrukce je navržena ve formě železobetonového prefabrikovaného skeletu s monolitickými stropy. Beton se výrazně a zároveň nenásilně uplatňuje jak v exteriéru, tak v interiéru. Na svislé stěny byly použity desky ze stropního bednění, čímž bylo dosaženo požadované jemné struktury dřeva. Prefabrikované schodiště zvýraznili architekti oranžovým nátěrem. Vytvořili také systém určující barevné a materiálové pojetí jednotlivých dveří dle funkce místností.

Schodiště zvýraznili architekti oranžovým nátěrem.

 Schodiště zvýraznili architekti oranžovým nátěrem.

Pracovní prostředí

V rámci celkového řešení budovy se autoři projektu snažili především o vytvoření kvalitního pracovního prostředí, ve kterém se budou zaměstnanci firmy cítit dobře. Kromě již zmíněné možnosti přirozeného větrání, dostatku denního světla a příjemně působícího barevného řešení interiéru mysleli architekti také na kvalitní nábytek.

Zasedací místnost

 Zasedací místnost

Pohodlné kancelářské židle jsou samozřejmostí, pro desky pracovních stolů bylo použito masivní dřevo. Kanceláře firmy Brusivo jsou dobrým příkladem kvalitně pojaté administrativní architektury, která pozitivně motivuje zaměstnance a probouzí estetické cítění kolemjdoucích.

Propojení interiéru s exteriérem

 Propojení interiéru s exteriérem

Sídlo společnosti Brusivo

Místo: Rokycany
Architekt: Zábran – Nová architekti
Investor: Brusivo s.r.o.
Projektant: Zdeněk Baxa
Generální dodavatel: Empex holding s.r.o.
Projekt: 2012
Realizace: 2015

Půdorys 1.NP

 Půdorys 1.NP

 

TEXT: MICHAEL ŠVEC, FOTO: PETR POLÁK

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 1/2018.