asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Z nevýhody přednost aneb byt jako klícka

11.10.2017

Přežité dosluhuje a je nahrazeno novým. V případě nemovitostí je ale často vhodnější nevyhovující opravit a přizpůsobit nejen esteticky, ale především z hlediska funkce současným podmínkám a požadavkům nových majitelů o bydlení.

Předmětem proměny, kterou chceme dnes představit, byla rekonstrukce bytu o velikosti 2+kk, který měl poskytnout domov rodině se dvěma dětmi. Celkově nevyhovující dispozice byla na základě potřeb rodiny zvětšena využitím přilehlého prostoru, původně sloužícího pro výsypku popela kotelny, na 3,5+kk. To však zdaleka nestačilo.

Domov jako místo setkávání

I přes dostatečnou podlahovou plochu bylo již ve fázi studie otázkou, zda bude možné dispozici navrhnout tak, aby výsledek vyhovoval požadavkům investorů. Velkou motivací byla však spokojenost klientů s lokalitou, kde se dům nachází, i s výhledy na okolí, a současně také s polohou bytu v domě. Na druhé straně čistotu interiérového řešení bytu komplikovalo velké komínové těleso. Prvotním záměrem bylo komín uvnitř bytů odstranit, to by však vyžadovalo komplikované technické řešení a demolice proto nebyla realizována.

Z velkého množství půdorysných dispozičních variant byl zvolen návrh, upřednostňující společný život rodiny s centrem v kuchyni a u jídelního stolu.

Tradiční obývací pokoj se zde stal spíše televizní místností, nacházející se v malé hale mezi dětským pokojem a ložnicí.

Ne zcela ideální dispozice? Nevadí…

Hlavní nedostatek bytu – komínové těleso a hmota koupelny, tedy dva výrazné kubusy v otevřeném prostoru kuchyně, jídelny a chodby, byl využit jako jeden ze dvou ústředních motivů návrhu. Hmotové krychle byly obloženy dubovou spárovkou, která opticky změkčila jejich tvrdost, danou tvarem, a současně nabídla bezprostřední dotyk s dřevěným materiálem.

Druhým ústředním motivem návrhu je lemování okenních otvorů v jednotném prostoru kuchyně s jídelnou. Tento prvek vyplynul z požadavku klientů na „zápecí“, tedy místo, kde by se mohli příjemně uvelebit táta nebo celá rodina. Propojuje kuchyň a jídelnu, nese v sobě práci a odpočinek, navíc rámuje výhled na Petrov.

Názor architektů: Klientům patří poděkování za jejich inspirativní podíl na návrhu a zejména na samotné realizaci rekonstrukce.

Návrh: Ing. arch. Radek Sládeček

Text: Daniela Bartošová
Foto: Jaroslav Hejzlar

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media