asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví
Partneři kategorie

Slunečná oáza uprostřed zimy

07.11.2017

Light motivem projektu byla touha klienta mít „letní chatu v zimní krajině˝. Umístěna je na jednom z nejvyšších míst lyžařského střediska Kvitfjell, což uživatelům zaručuje nerušený výhled jihovýchodním směrem, kde pozemek přechází v prudký sráz. Zbylé okolí je tvořeno smíšeným lesem z bříz a borovic, které lemují i příjezdovou silnici.

Stromy rostly i na místě dnešní chaty, takže je bylo nejprve nutno pokácet a nejrovinatější plochu z celé výměry pozemku připravit pro stavbu. Ostatní stromy zůstaly zachovány, aby vytvořily jakýsi filtr jak směrem k silnici, tak k zimnímu středisku.

Umístěním chaty a provozní budovy na protilehlých hranicích pozemku vznikl uprostřed chráněný prostor s dostatkem soukromí.

Díky tomu lze venkovní plochy nerušeně využívat a bez nežádoucích pohledů od sousedů se kochat třeba večerním sluncem za letního slunovratu.


Hlavní i provozní budova jsou postaveny na sloupech, aby zábor země byl co nejmenší. Vzhledem k charakteru pozemku to bylo současně i nejjednodušší technické řešení.

Pro dodržení původního zadání, tedy charakteru letní chaty v horách, byla stavba zabalena do tenkých vertikálních žaluzií. Za nimi je chráněná galerie a rozsáhlé prosklení obvodových stěn. Směrem k venkovní chráněné ploše tak vzniklo ideální propojení interiéru s exteriérem.

Hlavní budova má tvar písmene "Y", který umožňuje maximálně využít pozoruhodný výhled na hory, a to jak ze společných prostor, tak z hlavní ložnice.

Spojitost této stavby s přírodou dokládá nejen její umístění, celková koncepce, ale i výběr materiálů, kterým dominuje dřevo. Určujícím prvkem stavby jsou exteriérové žaluzie z borového dřeva, ošetřené síranem železnatým (zelenou skalicí).

Borovice je použita i na ostatních exteriérových prvcích, jako jsou lakované panely v galeriích a ostatních plochách fasád. Neupravená, v surovém stavu, tvoří borovice podlahy na terase.

Borové dřevo se prolíná i do interiéru, kde je základem stěnových panelů. Podlahy a stropy jsou však z voskem ošetřeného dubu.

Architekt: Lund Hagem Architects
Umístění: Norsko (Kvitfjell, oblast Ringebu)
Vedoucí projektu: Einar Hagem, Nelson Ferreira
Zastavěná plocha: 120 m2 (hlavní budova), 30 m2 (provozní budova s garáží)
Realizace: 2016

Marie Urbancová
Foto: Sam Hughes, Marc Goodwin

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media