asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví
Partneři kategorie

Mají architekti pravdu?

18.07.2018

Měřítko úspěchu a neúspěchu, pokud jde o návrh nového interiéru, většinou určuje klient a jeho spokojenost. Někdy si však tvůrci stanoví cíle vlastní, sami sobě určí, čeho mají dosáhnout. Architekti ze studia DDAANN, Daniel Baudis a Daniel Rohan, chtěli vytvořit byt prosvětlený, odlehčený a propojený. Podařilo se jim to?

Dispozice bytu, který najdeme na Žižkově, v domě z třicátých let, nebyla ani trochu praktická a funkční. Průchozí pokoje a komplikované řešení hygienického zázemí nenabízely mnoho způsobů, jak interiér zařídit. Vstupní hala zůstala na svém místě, dnes je obohacena o samostatnou šatnu.

Pokoj hned u vstupu je pracovnou, která se možná, někdy v budoucnu, stane ložnicí. Zbylé dva pokoje, které jsou situovány směrem do nároží, byly propojeny a své místo zde nalezla protáhlá obytná kuchyně s jídelnou a dvě zákoutí.

Ta definuje na celou šířku místnosti navržená knihovna, která zde není jen pomyslným „rámem na knihy“, ale rámuje a utváří celý prostor. Jedno zákoutí je věnováno ložnici, která má sice postel přístupnou jen ze spodní strany, zato je zde velkorysý toaletní stolek, věc stále více mizející z našich domovů.

Druhé je jakýmsi odpočinkovým a soukromějším koutem s pohovkou. Ve středu samotné kuchyně je jídelní stůl, který doplňuje sada židlí a do knihovny zabudovaná rudá sedací lavice. Na opačné straně je pak velmi jednoduchá kuchyňská linka.

Z jídelny je přístup do netradičně řešené koupelny, která zabírá hned dvě místnosti. Směrem do ulice, v bohatě prosvětleném prostoru, je umístěno umyvadlo a vše potřebné, za dalšími dveřmi je pak rozměrná sprcha.

Prosvětlený. Množství a velkost okenních otvorů rekonstrukcí interiéru nezměnila, architekti museli využít jiné nástroje. Změnili dispozici a světlo tak do obytného prostoru přichází ze dvou stran. Rovněž koupelna je hned u velkého okna, takže má tolik světla, že ji to většina jiných bytů může závidět. Bylo použito maximum světlých materiálů. Fakt, že ložnice je kajutou bez okna, je dán preferencemi majitelů a konceptem bydlení. Úspěch.

Odlehčený. Podle půdorysu by se zdálo, že v interiéru je poměrně hodně nábytku. Ano je, ale zároveň byl navržen s vědomím, že nesmí působit hřmotně. Bělená březová překližka se stává neviditelnou a splývá s jednotně bílou omítkou v celém bytě. Viditelné jsou jen hrany opatřené detailem frézování. Stejně tak mobiliář je subtilní, vždy na nožkách. Prostor volně plyne a maximum ho zbývá pro život samotný. Podařilo se.

Propojený, úkol nejtěžší. Pokud spolu dvě místnosti v původní dispozici sousedily, byly mezi nimi dveře. Zdánlivá propojenost ale způsobovala nemálo problémů.

Některé otvory tak bylo třeba zazdít a prostory otevřít jiným způsobem. Dnes kontinuální prostor spojuje více funkcí dohromady a lze ho obývat mnoha způsoby. Když budou obyvatelé chtít, budou vždy spolu, když ne, intimnější místa jsou k dispozici. Dobrý mix, splněno.

Tři cíle a třikrát úspěch – byt na Žižkově plni to, co měl. Studio DDAANN vytvořilo osobitý mix mírně avantgardního způsobu bydlení, lehkosti a nedbalé elegance. Cíle si architekti nastavili správně a úspěšně jich dosáhli. Bude se tady dobře bydlet!

Text: Tomáš Čech – Architektonická platforma POLYCHROME
Foto: Daniel Baudis

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Jiří
Osobně bych v té ložnici (bez oken) spát nemohl, působí velmi stísněně a bál bych se nedostatku čerstvého vzduchu. Také bych nechtěl být tím, kdo bude vytírat prach na na těch otevřených policích. Ale jinak je to pěkné.
Odpovědět | 18.07.2018, 14:59

Další z Jaga Media