asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví
Partneři kategorie

Byt s mladou duší

02.01.2018

Jednu z cen soutěže Interiér roku získal menší byt v pražských Dejvicích. Byt, který nejede v mainstreamu současné architektury a designu. Stylově nezařaditelný, suverénní a veskrze sympatický, zrcadlící osobnost své majitelky.

Rekonstrukci půdního bytu v jednom z dejvických činžáků pojali architekti ze studia Morix odvážně a nekonvenčně. Vysoká světlá výška krovu dala vzniknout malému prostoru nad kuchyní, který slouží jako pracovna. Původní dřevěná podlaha v kombinaci s bílou výmalbou a retro prvky 70. a 80. let navozuje příjemně odlehčenou atmosféru.

 Konferenční stolek s patinou

 Konferenční stolek s patinou

Interaktivní design

„Investorka a majitelka bytu v jedné osobě je silnou, vyhraněnou osobností,“ říká architekt Jaromír Pizinger. „Během zadání probíhaly dlouhé rozhovory nejen o designu. Výsledkem je interiér, který pravděpodobně nejede v současném trendu architektury a designu, ale odpovídá nejenom majitelčinu vkusu, ale i jejím životním názorům, postojům a přístupu k materiálním věcem. Snažili jsme se vytvořit interaktivní design, který se dá za vynaložení nízkých finančních nákladů lehce obměňovat v souladu s evolučním vývojem a potřebami obyvatel bytu.

Cílem neměl být protest nebo anarchie proti soudobým trendům, které se navíc dle mého názoru ubírají po dlouhé době velice zajímavým směrem, ale vytvoření prostoru určeného nejen pro mladé lidi. Tento design bych zvolil v současné době i já sám pro sebe. Je mi přes 60 let.“

 Vhodně situovaná střešní okna přivádějí do interiéru dostatek přirozeného světla.

Vhodně situovaná střešní okna přivádějí do interiéru dostatek přirozeného světla.

Zrcadlová kuchyň

Zajímavým prvkem bytu je neobvykle řešená kuchyň. Moderní linka je vyrobena z bílého Senosanu, pracovní deska z materiálu Technistone. Vysoké skříňky tvoří zároveň schody do patra. Retro bleděmodrá barva dodává prostoru hravost, kterou podtrhují zavěšené žárovky.

 Zavěšený jídelní stůl v industriálním stylu

 Zavěšený jídelní stůl v industriálním stylu 

Lehce industriálně je řešen jídelní stůl, který je uchycený do kuchyňského ostrůvku z lakovaných OSB desek, na druhém konci je zavěšený na konstrukci krovu ocelovými lanky. Podhled kuchyně tvoří rozměrné zrcadlo.

 Kuchyňský ostrůvek z lakovaných OSB desek

Kuchyňský ostrůvek z lakovaných OSB desek

Hlavní osvětlení zde zajišťují čtyři dlouhé zářivky, jejichž zrcadlení vytváří zajímavý efekt. Obytný prostor je velmi vzdušný, vhodně situo­vaná střešní okna přivádějí do interiéru dostatek přirozeného světla.

 Skica návrhu kuchyňského ostrůvku

 Skica návrhu kuchyňského ostrůvku

Podkrovní byt pro mladou ženu

Místo: Praha, Dejvice
Architekti: MORIX, s. r. o., Jaromír Pizinger, Naďa Pizinger
Projektant: Adéla Oršulíková
Střešní okna: Velux
Projekt: 2016
Realizace: 2016

 Půdorys bytu

 Půdorys bytu

 

TEXT: TEREZA JANIŠOVÁ, FOTO: ARCHIV MORIX

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB speciál 2017.

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media