asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví
Partneři kategorie

Když se rekonstruuje jen polovina dvojdomku

26.10.2016

Proměnit dům z počátku dvacátého století na moderní prostor vyhovující životu rodiny se vším, co k tomu dnes patří, není vždy lehkým oříškem. O to více, pokud jde o jednu část dvojdomku. Architekti musejí brát v takových případech velký ohled na to, aby zrekonstruovaná část nepůsobila doslova jako pěst na oko a aby zároveň vyhovovala požadavkům majitelů.

Takový typ rekonstrukce řešilo architektonické studio Archanti při rekonstrukci rodinného domu v Brně. Jejím předmětem byla polovina dvojdomku, který vznikl jako nízkorozpočtové bydlení začátkem dvacátého století. Dvojdomy s předzahrádkou jsou čelem orientované na severovýchod, na opačnou stranu se otevírá zahrada.

Kdysi byly součástí těchto zahrad drobné stavby – chlévy či skladové prostory –, obvykle jsou však již přestavěny nebo zbořeny. V případě předmětného domu zůstala tato malá hospodářská stavba na pozemku zachovalá a slouží jako sklad. V kombinaci se zrekonstruovaným domem dnes působí stylově.

Nový vstup byl nezbytností

Cílem rekonstrukce a představou majitelů části dvojdomku bylo přizpůsobit dispozici domu aktuálním potřebám rodiny. To zahrnovalo několik důležitých momentů: v první řadě to bylo vytvoření lepšího vstupu do domu, který by měl zádveří a šatnu. Původní zádveří se nacházelo ve špatném technickém stavu, a tak bylo odstraněno a nahrazeno novým objektem.

Vzniklo tím nejen propojení s ulicí, ale zároveň i se zahradou. Velmi praktickým faktem je, že tento objekt obsahuje mnoho úložných prostorů a dá se posuvnými dveřmi rozdělit na „čistou“ a „pracovní“ část. Součástí západní fasády je okno, které umožňuje nejen větrání, ale i přívod světla.

Proměněné přízemí

Modernizace vstupu do domu byla nezbytná, i když ne nejdůležitější. Pro obyvatele domu hrála velkou roli proměna obytného prostoru. Architekti navrhli rozšíření otvoru mezi kuchyní a obývacím pokojem, což umožnilo vytvořit velkou společenskou zónu. Na obývací prostor navazuje i pracovna či pokoj pro hosty, původně využívaná jako dětský pokoj. Díky posuvným dveřím lze nastavit požadovanou míru propojení všech tří místností – kuchyně, obývacího pokoje a pracovny.

Zimní zahrada – nejen pro rostlinky

Příjemnou částí rekonstrukce bylo vytvoření zimní zahrady, která je součástí společenské zóny a která kopíruje jižní stranu budovy. Kromě toho, že funguje jako ochrana pro rostliny v zimním období, je pro dům z této strany zároveň teplotním nárazníkem. V létě se zasklená stěna zimní zahrady jednoduše odsune a prostor se stane exteriérem. Pevná střecha zimní zahrady tvoří v létě ochranu před sluncem.

V podkroví se odpočívá

Velmi důležitým momentem byla i rekonstrukce takzvané klidové zóny, která zahrnuje ložnici, dětský pokoj a koupelnu. Tyto místnosti se nacházejí v podkroví domu. Ložnice zůstala na svém místě, ale dostala nový strop. Nově byla vytvořena dětský pokoj, která má na vyvýšené části oddechovou zónu. Zároveň se dá z dětského pokoje vyjít na terasu vytvořenou na nově vybudovaném vstupu do domu. Z jižní strany vznikla nová koupelna, přičemž ta na přízemí je využívána zejména jako "pohotovostní" a také na praní a sušení prádla.

Co je nové, to je bílé

Koncept barevného a materiálového řešení rekonstruované části domu je jednoduchý. Neutrální břizolitovou omítku nahradila nová, šedá, neměnil se ani charakter střešní krytiny, ani sokl. Nové objemy stavby mají jednotnou bílou barvu. Štuková výzdoba přední fasády je po rekonstrukci připomenutá výtvarnou zkratkou. Dům byl rovněž zateplen.

Rekonstrukce RD v Brně v kostce
autoři: Martin Daněk, Martin Doležel, Barbora Ponešová / Archanti
návrh: 2013
realizace: 2016
dodavatel: Ondřej Kozubík / Lamar Trading

Sabína Zavarská
Foto: Barbora Ponešová

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media