asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví
Partneři kategorie

Slunce se vrací do architektury

27.08.2008
Součástí inteligence budov bude čím dál víc hrát roli i jejich energetická efektivnost. Proto není od věci zabývat se fotovoltaikou. Příklad, který přinášíme, není ovládán na dálku či přes internet. Dokazuje však, že fotovoltaické řešení může být nenáročné na prostor a zároveň umí plnit i estetickou funkci.


Návrh budovy křesťanské školky Christliche KinderHaus v Drážďanech na Ulmenstrasse od ateliéru Reiter & Rentzsch, zvítězil ve výběrovém řízení v konkurenci sedmi dalších ateliérů. Budova byla realizována s konceptem energeticky úsporné budovy. Úspora tvoří polovinu spotřeby. Díky dobré tepelné izolaci (ze starého kartonu) topení nezabírá příliš mnoho prostoru, spotřeba tepla činí 33 kW a pokrývají ji plynové kotle. Ve společných prostorách nejsou žádná konvenční tepelná tělesa. Teplo je zajištěno velkoplošnými otopnými plochami zabudovanými ve stěnách, což zaručuje pohodlí i pozitivní vliv na vnitřní klima (nevíří prach).

Dobré vnitřní klima zajišťuje i velký podíl zeleně uvnitř budovy a také voda – nikoli ve formě nevkusných fontánek, které vídáme v bankách. Zde nenápadně dotvářejí společné prostory jako mělké nádrže dlážděné kamenem. Zvenku pak fungují jako symbolický vodní příkop kolem budovy, který návštěvník „zdolá“ tak, že přejde dřevěnou lávku. Voda v příkopech je dešťová. Architekti zdůrazňují další environmentální pozitivum - dešťová voda zbytečně neodtéká do kanalizace. Část se jí vsákne vodními příkopy, vyloženými štěrkopískem, a další část zachytí zelená střecha.

Úspory a inovace

Aby bylo možné využít efektivně energetický potenciál domu, mají hlavní pobytové prostory kromě společných prostor oddělená větrací zařízení s rekuperací tepla. To znamená, že nezbytná výměna vzduchu se při plném obsazení odehraje dvakrát za hodinu. Maximální teplota činí 35 °C. Díky rekuperačním jednotkám je 85 % odpadního tepla využito na ohřátí vzduchu, který přichází dovnitř. Proto mohou být topné plochy dimenzovány v menším rozsahu. Aby se především v zimě předešlo nasávání mrazivého vzduchu a ušetřila se energie na jeho ohřívání, prochází nejprve šedesát metrů dlouhou a pětadvacet metrů širokou rourou, umístěnou pod zemí.

Regulace je nastavena tak, že množství vpouštěného vzduchu se přizpůsobuje aktuální obsazenosti prostor. Aby se co daly nejlépe využít sluneční zisky z velkých prosklených ploch ve víceúčelových prostorech, nechali projektanti vestavět do podlah vnořené konvektory s rychlou reakcí. Pokud může slunce přidat svůj díl, není nutné spotřebovávat další teplo.

Hlavní pozornost ale jistě vyvolá fotovoltaická aparatura s barevným sklem na povrchu, integrovaná ve fasádě. Její instalovaný výkon je 1,1 kWp při standardních podmínkách. Snoubí se tu zisk solární energie s náročnějším dekorativním ztvárněním. Zároveň aparatura slouží i ke stínění vnitřních prostor. Ale především byla navržena se záměrem působit jako zvláštní a výrazný znak, symbolizující spojení umění a inovativního stavitelství. Kdysi jako domovní znak sloužily sluneční hodiny. Realizace školky na Ulmenstrasse přináší proměnu tohoto symbolu pro dnešní dobu. Už ne tak romantickou, rozhodně však užitečnou.


(in)
Podle materiálů ateliéru Reiter & Rentzsch

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media