asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Vertikální zahrada je hlavním poznávacím znakem budovy

28.08.2014

 „Nechtěli jsme být anonymní a nechtěli jsme se ztratit v nabídce administrativních prostorů,“komentuje nedávno dokončený objekt Wallenrod architekt Igor Lichý. „Už dávno jsme zjistili, že pokud chceme, aby budova měla ještě něco navíc, musíme ji zdevelopovat sami.“

Když jsem se při obhlídce Wallenrodu Tomáše Šeba ptala, zda se ráno budí jako architekt, nebo developer, řekl, že se takto nad svým postavením ještě nezamýšlel, den začíná jako každý běžný člověk. Projekty, jimž se Igor Lichý a Tomáš Šebo s kolegy v ITB Development věnuje, jsou všelijaké, rozhodně však nejsou běžné. Sympatické na jejich práci je i to, že snaha odlišit se není jen prázdnou pózou, ale vyplyne z okolností, atmosféry místa, zvolené funkce, historických souvislostí či „jen“ ze záměru postavit kvalitní stavbu a myslet při tom na lidi, kteří tam budou trávit kus svého života.

Co znamená Wallenrod?

Wallenrod je administrativní budova, které autoři dali do vínku dostatek originality, svěžesti a energie, aby vrátila městský život na Mickiewiczovu ulici v Bratislavě. Architekti se shodují na tom, že charakter dopravní tepny, po níž pasanti, auta či trolejbusy co nejrychleji proklouznou jako hrdlem, co je pustí z centra ven, Mickiewiczově ulici připadl neprávem – má v sobě jiný, větší a živější potenciál. Při pohledu z horních podlaží se nabízí jako logické prodloužení Obchodní ulice. Na takovémto základu se rozhodli v ITB postavit Wallenrod. Nebyli by to Šebo s Lichým, kdyby v časech, kdy se naše města hemží anglicko-francouzsko-italskými nápisy, nezašli v hledání názvu o pár kroků dále. Wallenrod může neznalým evokovat uvedenou jazykovou změť, ale vysvětlení je prosté: polský spisovatel Adam Mickiewicz, po němž je ulice pojmenována, je autorem historického eposu Konrad Wallenrod. Konec konců, nebylo by na škodu tento fakt graficky sdělit i kolemjdoucím na ulici.

Nejlepší poměr

Na obvodové i vnitřní stěny business centra se použily tvárnice Ytong v celkovém objemu 540 m3 a tvárnice Silka v objemu 49 m3. Stavbu nebylo nutné přizpůsobovat výškovým ani délkovým modulům, protože tvárnice je možné upravit do jakýchkoliv rozměrů. Vysoká požární odolnost těchto tvárnic, jednoduše vyřešené konstrukční detaily a odolnost proti zatížení sání větrem podle EC byly důvody, pro které byl tento systém vybrán. Garáže byly zatepleny izolačními deskami Multipor v objemu 20 m3. Charakteristické W-éčko, které podepírá druhé nadzemní podlaží, vtipně zútulňuje parter a pomáhá ho logicky uspořádat. Na 6arový pozemek se architektům podařilo na třech podzemních podlažích umístit 48 parkovacích míst. Nepodlehli projektantské zkratce, která lákala situovat do garáže výtah na automobily, použili zdravý rozum, jednosměrný provoz a semafory a pohodlné parkování bylo na světě. Poměr jedno parkovací místo na 50 m2 kancelářské plochy je v centru města výjimečně příznivý. Uvědomělost zaměstnanců, na které se při rozdělování parkovacích míst nedostane, má v používání městské hromadné dopravy své hranice, takže ti méně šťastní budou autem kroužit v okolí. Nebo rychle (jako Tomáš Šebo) zjistí, že bicykl je v centru města užitečná věc a že v garáži už mají naplánovaná místa na stojany.

Podélný řez

Zahrada jako oříšek

Uliční fasádou nastavili architekti laťku kvality a estetiky pořádně vysoko. Dvojitá provětrávaná fasáda je obohacena o zelenou výsadbu. Vertikální zahrada je hlavním poznávacím znakem této budovy. Myšlenku, která dala projekčnímu týmu pořádně zabrat, vysvětlují autoři snahou přinést zeleň i do vyšších podlaží a co největšímu počtu zaměstnanců. Jelikož dodavatelé fasádních systémů nenabídli standardní řešení, protože na naše podmínky ani žádná neexistují, museli si architekti ve spolupráci s prof. Janákem udělat vlastní výzkum. Výsledkem je vyladěná skladba rostlin, které musí zvládnout výkyvy teplot od –20 °C v zimě až po +42 °C v létě, přesně nadimenzovaný vnější plášť, mezery mezi jednotlivými tabulemi skla a také plán údržby. „Celkové náklady na takovouto fasádu se pohybují kolem 5 až 7 % z rozpočtu, což je přibližně cena za standardní sadové úpravy v předpolí a foyeru administrativních budov. Údržba je potřebná dvakrát ročně, jinak se o rostliny stará automatický zavlažovací systém,“ říkají architekti. Kromě zeleně stíní v případě prudkého slunce i exteriérové žaluzie.

Komunitní šuplíky

Ačkoli se pozornost upírá na uliční fasádu, ani ta směrem do dvora nezaostává a nabízí konzolové balkónky. Tomáš Šebo i Igor Lichý svorně tvrdí, že Wallenrod je komorní kancelářská budova a firmy v ní dokonce mohou vytvořit jakousi prestižní komunitu. Při pohledu do dvora je funkční náplň subtilních „šuplíčků“ jasná, vztahy a komunita se budou budovat hlavně tady.

Wallenrod předpovídá Mickiewiczově ulici  lepší časy.

Áčko za 12 eur

Původní úmysl nabídnout kancelářské prostory na prodej prověřil trh, dnes se Wallenrod zaplňuje nájemníky. Cena za čtvereční metr začíná na sumě 12 eur. Kancelářské prostory mají áčkový standard. Budova je obklopena několikapodlažní výstavbou z každé strany, navzdory tomu je v interiérech dostatek světla. Prostory jsou klimatizované, ale část oken je otvírací. Architekti totiž znají běžné smrtelníky a vědí, že možnost otevřít si okno a pustit do kanceláře trochu vzduchu je i uprostřed Bratislavy k nezaplacení.

Konzolové balkónky zdobí zadní fasádu. Na dvoře bude jistě živo.



Business centrum Wallenrod
Místo: Mickiewiczova ulice, Bratislava
Autoři: Igor Lichý, Tomáš Šebo, Emanuel Zatlukaj
Investor: ITB Development
Začátek výstavby: srpen 2012
Konec výstavby: podzim 2013
Celková investice: 6 miliónů eur
Zastavěná plocha: 622,7 m2
Obestavěný objem: 17 572 m3
Plochy na pronájem: 2 650 m2
Počet parkovacích míst: 48

TEXT: Mária Nováková
Foto: Dano Veselský
Dokumentace: Architekti Šebo Lichý

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB.

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media