asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví
Partneři kategorie

Dřevostavba ve zlatém řezu

27.12.2016

Klasická stavba v České krajině byla odjakživa obdélníková se sedlovou střechou. Právě na tuto tradici navazuje nově rekonstruovaný dům u řeky Sázavy. S minulostí jej ale nepojí jej ona symbolická sedlová střecha, ale také základy původní stavby, které zůstaly zachovány. Vše ostatní je nové, moderní a postavené v nízkoenergetickém standardu.

Jak stavba vznikala a jaké potíže se pojí se stavěním ve svažitém terénu jsme se ptali architektky Ing. Ireny Truhlářové, ze studia ARCHCON atelier, s. r. o.

Jak složité bylo založení objektu ve svažitém terénu při akceptování původních konstrukcí?
„Do návrhu nových základů jsou zahrnuty kamenné základy původní chaty, ty jsou s novými základy propojeny betonovou deskou 150 mm. Investor požadoval původní kamenný sokl přiznat, proto jsme panely zakládali na pěnosklo.“



Podzemní podlaží je betonové a na něm je dvoupatrová dřevostavba. Proč takovéto řešení?
„Důvodem je již zmiňovaný původní kamenný sokl. Z důvodu návazností konstrukcí je i nová část v suterénu zděná.“

Jaké jsou použity panely a je nutná jejich úprava v případě dvoupodlažní stavby?
„Jsou zde použité masivní dřevěné panely KLH, které jsou v interiéru pohledové. Povrchově upraveny jsou bezbarvým olejem, bez UV odolnosti. Investor upřednostnil toto řešení, aby dřevo přirozeně stárlo a získalo s časem zlatavý nádech.“


Jaká je dispozice objektu?
„Tento dům s překrásným výhledem na řeku Sázavu je navržen pro bydlení čtyř až šesti členné rodiny. Vstup do domu je chráněn proti povětrnosti lehkou stříškou. Za vstupem následuje zádveří se šatní skříní a botníkem. Ze zádveří je přístupná menší koupelna s toaletou a sprchovým koutem a dále se zde nachází schodiště do podkroví.

Přímo proti domovním dveřím je umístěn vstup do obytného prostoru s kuchyní, který se společně s prosklenou jídelnou otevírá do údolí Sázavy na jihozápadní straně. Obytný prostor je propojen s venkovní terasou pomocí posuvných dveří. Na obytný prostor ještě nenápadně navazuje pracovna pána domu.


V horním patře jsou umístěné tři pokoje - ložnice. Hygienické zázemí představuje prostorná koupelnu s vanou, toaletou a infrasaunou. Na schodišťovou halu přímo navazuje pracovna, osvětlená velkým trojúhelníkovým vikýřem. Dveře do pracovny jsou posuvné, aby bylo možné pracovnu co nejvíce otevřít do haly a celý prostor prosvětlit.


V suterénu pak je původní sklep s novým technickým zázemím a dále nový prostor pokoje pro hosty. V projektu jsme zde uvažovali dílnu, ale protože výhled byl tak překrásný, rozhodl se pan majitel pro radikální zvětšení okna a vytvoření krásného prostoru se skvělým výhledem.“


Co převažovalo při zvažování orientace stavby - výhled na řeku Sázavu nebo příznivá energetická bilance?
„Orientace vycházela částečně z umístění původní chaty, ale zejména z výhledů na Sázavu. Energetika zde až takovou roli nehrála.“

Jaké materiály jsou použity pro plášť budovy?
„Stěny jsou zatepleny převážně tuhými dřevovláknitými deskami, vhodnými pro aplikaci omítky. Střecha je zateplena měkkou dřevovláknitou izolací mezi krokve. Krokve však tvoří pouze distanční prvek, protože úlohu nosné konstrukce střechy přebraly masivní dřevěné panely. Střešní krytinu a ostatní klempířské prvky jsme navrhli z hliníkového plechu PREFA v odstínu holubí šedá.“


Měl investor nějaký specifický požadavek?
„Během projektu jsme probírali různé neobvyklé požadavky, kromě přiznání kamenného soklu třeba použití vlastního třešňového dřeva na obklady – nakonec je použité na krásné interiérové dveře. Chvíli jsme se bavili o zvláštní technologii stavby domu z polínek (tzv. cordwood), které se používá např. v Severní Americe. Nejvíce debat jsme však měli nad fasádou, kde jsme řešili její proporce ve vztahu ke zlatému řezu a Fibonacciho číslům.“


 
Stavebník: doc. MUDr. PhDr. Jan Payne, PhD.
Architekt: Ing. Irena Truhlářová – ARCHCON atelier, s. r. o.
Realizační firma: DŘEVOSTAVBY BISKUP, s. r. o.
Rok dokončení: rok 2012



Text: Marie Urbancová
Foto: ARCHCON atelier, s. r. o.

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media