asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Dřevostavba inspirovaná filozofií Zenu

16.09.2014

Dům v oboře, nenápadná jednoduchá stavba stojící nedaleko obce Železná v okresu Beroun, zaujala na mezinárodním veletrhu Dřevostavby 2013 v Praze natolik, že zvítězila v kategorii Realizované moderní dřevostavby. Dřevo v hlavní roli bylo využito s ohledem na všechny jeho pozitivní vlastnosti – od charakteru materiálu, přes konstrukční variabilitu, až po dopracování díla v těch nejmenších detailech.

Pozemek leží v Chráněné krajinné oblasti Český les, na okraji obce. Klient s přáteli mají rozsáhlou oboru se stovkami zvířat. Přání postavit dřevěný dům přišlo přímo od klienta. Sklon pozemku je směrem k jihovýchodu a poskytuje tak krásnou vyhlídku na úchvatnou scenérii luk, lesů a rybníka. Prosklené jižní plochy nabízejí zároveň nejlepší pohledy. Přístupová cesta k domu ze severní strany vede k dvojici kamenných stěn. První z nich je oporná a druhá je součástí domu. Tyto dvě rovnoběžné stěny a jejich opěrné pilíře vydělují malé zahrádky, do kterých jsou z interiéru situovaná menší okna. V každé zahrádce je navržen strom a kamenná stěna bude pokrytá popínavou zelení.


Citlivé a přiměřené integrování moderní architektury do přírody není jednoduché. Při řešení konceptu domu je nutné zapracovat do návrhu tři základní prvky: přírodní materiály, denní světlo a návaznost na okolní prostřední. Mříž z dřevěné konstrukce vytváří hru se světlem, které se mění v závislosti na okolí během dne i během celého roku. Předělená okna tak plní nejen funkci povrchové dekorace, ale mají kromě toho funkční opodstatnění. Propis mřížky se objevuje i na okrajích střechy, kterou je stíněná terasa na bocích a podél celého jižního průčelí. Okolní prostředí je součástí domu nejen výhledem, otevřením do krajiny. Hmotově je vytvořen celý systém přechodných prostorů mezi interiérem a exteriérem. Evropský architektonický trend, v němž je důležitá perspektiva, se podařilo zatlačit do úzadí viditelnějším vlivem asijské filozofie výstavby. Ta není zaměřená na formu, ale na to, jako je architektura začleněná do prostředí. Dům naplňuje jeden ze základních zenových principů, kdy se pobyt v interiéru odehrává mezi ,,malým světem“ (zahrádka na severu) a ,,velkým světem“ (dalekými výhledy na jih) přes oboru k lesům a hájům lemujícím obzor.

Další zajímavé články:
Zahradní domek přímo od architekta
Rekonstrukce staré stodoly na prostorný víkendový dům
Rekonstrukce staré stodoly svépomocí


Tvar domu byl ovlivněn vyhlídkou a získal formu výseku z mezikruží. Jednogenerační dům má prostory řazené v dispozičním dvoutraktu. Vstup od severu je navržen přes servisní blok, předsazený před vnější obvodovou stěnu. Prosklená hala tvoří propojovací můstek. Centrální část domu zabírá komunikace, kuchyň a jídelna, které rozdělují dům na východní a západní část. Ve východním křídle pro rodiče je rozměrná ložnice propojená s koupelnou a pod terasou a částí domu byly umístěny servisní prostory.  Západní křídlo zahrnuje dva pokoje spojené společnou koupelnou. Horní úroveň obytného prostoru zabírá velká obývací místnost. Konstrukce vznikla systémem ,,baloonframing“, což značí dřevěné prostorové rámy, s nimiž už měli autoři stavby předcházející zkušenost. Ve fázi dokumentace úzce spolupracovali s firmou Kasper, která je dodavatelem dřevěných konstrukcí. Hlavním stavebním materiálem se stalo odolné dřevo horského modřínu. Kvůli zachování přirozené barvy dřeva je konstrukce a pergola obložená shora sklem.

Variabilita dřeva má na této stavbě nejen tvarový, ale i časový rozměr. Použitá konstrukční metoda ,,měkkého plánování“ umožňuje klientovi rozsáhlé změny. Dřevo je plně demontovatelné a tím i obnovitelné, protože vnější dřevěné prvky jsou nezávislé na základní konstrukci domu. Dřevěné prvky jsou na místech nejvíc vystavených povětrnosti spojené na suché spoje. Plochy, kde se dotýkají dvě dřevěné části, jsou co nejmenší a pokud do nich zateče voda, snadno vysychají.


Autor: e-MRAK – Martin Rajniš, David Kubík    
Lokalita: obec Železná, ČR
Realizace: 2011
Užitková plocha: 340 m2
Zastavěná plocha: 260 m2

ZDROJ: e-MRAK
TEXT: Katarína Vankušová
FOTO: Andrea ThielLhotáková, David Kubík

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media