asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Aquapark Kohoutovice

08.10.2010
V brněnské městské části Kohoutovice, uprostřed panelového sídliště, které dnes obklopuje původní vesnici, vznikl nový plavecký areál, který se tak stal největší stavbou svého druhu v Brně. Organická forma stavby připomínající pásovce je záměrně navržena jako protiklad ke kvadratické sídlištní zástavbě. Autory haly s několika bazény a vodními atrakcemi i menším střešním bazénem jsou architekti z ateliéru K4.
Akvapark s tímto obsahem v Brně a jeho okolí dosud chyběl. Ani v Kohoutovicích nebylo původně záměrem vybudovat takto rozsáhlý areál – měl být postaven pouze jeden bazén pro kondiční plavání, který by využívala základní škola sousedící s novostavbou. Postupně se však projekt rozrostl a dnes nabízí návštěvníkům vodní plochy o celkové velikosti 720 čtverečních metrů. Akvapark mezi panelovými domy přináší nejen další způsob vyžití pro obyvatele Brna, ale také několik nových technologií. Navíc se podle projektantů ze statického pohledu jedná o unikátní stavbu.

Od nápadu k realizaci
První myšlenka na výstavbu plaveckého bazénu, se kterou přišel starosta městské části Brno-Kohoutovice Jindřich Misák, se zrodila již v roce 2002. O dva roky později byla zpracována studie na možnost přístavby krytého bazénu u základní školy a později byl projekt rozšířen o další vodní atrakce a záměr postavit bazén se proměnil v odvážnější – vybudovat akvapark, který do té doby v Brně chyběl.

Poté co město získalo státní dotaci na jeho výstavbu ve výši 10 milionů korun, vypsalo vyzvanou architektonickou soutěž, které se zúčastnily čtyři ateliéry. V soutěži byl vybrán projekt projekční a architektonické kanceláře K4 a o dva roky později, tedy v roce 2008, se začalo s výstavbou. „Požadavky zadavatele nebyly nijak striktní. Provozní a kapacitní ukazatele a omezující faktory pozemku byly známy, ve vlastním ztvárnění objektu jsme měli volné ruce,“ říká Vladimír Pacek, jeden z autorů projektu, a prozrazuje, kde čerpal inspiraci: „Studovali jsme řešení jiných akvaparků, kromě toho jsme já a kolega architekt Zdeněk Šamalík pracovali v někdejším Sportprojektu, který se na sportovní stavby specializoval.“

Sport i relaxace
Čtveřice autorů Vladimír Pacek, Miloš Schneider, Josef Dundáček a Markéta Benýšková z kanceláře K4 navrhla objekt rozdělit do dvou částí – provozní prostory a bazénovou halu krytou střešním pláštěm z lepených vazníků opláštěných titanzinkovým plechem. Ve svém návrhu architekti striktně odlišili jednoduché kubické řešení provozní části, kde umístili vstupní halu, šatny, občerstvení a sociální zázemí, a architektonicky zajímavou organickou hmotu, kterou vymezili atraktivní prostor bazénů. „Snažili jsme se porušit jednotvárnou sídlištní zástavbu organickou hmotou,“ vysvětluje Vladimír Pacek, jak vznikl tvar bazénové haly, kterou mnozí přirovnávají k pásovci.

Tento organicky tvarovaný prostor v sobě ukrývá dvě hlavní vodní plochy – pětadvacetimetrový plavecký bazén se šesti drahami a hloubkou dva metry a rekreační bazén nepravidelného tvaru se zálivy. Rekreační bazén je navíc vybaven několika vodními atrakcemi: největší záliv, takzvaná klidová zóna, je vybaven vodními lůžky s perličkovou masáží a vzduchovými sedátky, dále jsou zde dětské brouzdaliště, vodní chrliče a vodopády či simulace divoké řeky. Bazény doplňuje také vířivka k relaxaci a tobogán, který je z prostorových důvodů situován mimo bazénovou halu, samozřejmě s nástupem a dojezdem zpět do haly. Jeho délka je téměř devadesát metrů a venkovní řešení konstrukce doplňuje siluetu budovy atributem, který jasně vyjadřuje funkci budovy.

Vzhledem k tomu, že se akvapark nachází uprostřed zástavby, nebyly k dispozici další vhodné plochy pro venkovní bazén. Architekti však našli řešení pro letní koupání – umístili na střechu provozní části sluneční terasu s menším venkovním bazénem o rozměrech 12 × 6 metrů. Kromě slunění a koupání je odtud ­krásný výhled do Libušina údolí v Kohoutovicích.

Dřevěné segmenty pod titanzinkem
Prostor bazénové velkoplošné haly je opláštěný tmavě šedým předzvětralým titanzinkem, jehož patina je díky řízenému procesu zvětrávání jednolitá. Mezi jednotlivými segmenty halových vazníků jsou umístěny prosklené pruhy, které zajišťují prosvětlení haly.

Konstrukci vstupního bloku provozní části tvoří ocelové a železobetonové nosné prvky v kombinaci s montovaným pláštěm fasády. Střešní terasu s bazénem tvoří železobetonová deska podepřená železobetonovými stěnami a sloupy, které podpírají také přístupovou lávku na terasu a na galerii s občerstvením.

Hlavní nosnou konstrukci bazénové haly tvoří organická struktura kombinovaných vazníků z lepeného dřeva a oceli. Lepené lamelové dřevo jako základní konstrukční materiál zvolili architekti proto, že moderní technologie výroby umožňuje navrhovat konstrukce velkých rozpětí a různých tvarů. Zároveň je vhodným materiálem konstrukce ve vlhkostně a teplotně náročném bazénovém prostředí.

Nosnou konstrukci zastřešení bazénu tvoří devět příčně osazených segmentů, které mají rozdílnou délku a výšku. Jejich nosnými prvky jsou ve svislém směru lepené lamelové obloukové nosníky a vaznice se vzpěrami, v horizontálním směru potom dřevěná klenbová skořepina.

Bednění je vytvořeno z OSB desek, na které byla aplikována tepelněizolační vrstva z pěnoskla lepeného v několika vrstvách. Architekti navrhli tuto poměrně novou technologii na základě pozitivních zkušeností jejího uplatnění při stavbě bazénu na brněnské Kraví Hoře podle projektu architektů z ateliéru DRNH, který byl dokončen před šesti lety.

Kubické vstupní a provozní objekty jsou opatřeny fasádou v jednotném rastru, který tvoří dřevěné obkladové panely v kombinaci s celoproskleným pláštěm jižní fasády bazénové haly. Prostor bazénové velkoplošné haly je opláštěný tmavě šedým předzvětralým titanzinkem, jehož patina je díky řízenému procesu zvětrávání jednolitá. Mezi jednotlivými segmenty halových vazníků jsou umístěny prosklené pruhy, které zajišťují prosvětlení haly.

Nová vodní rekreace
Nový vodní park v Kohoutovicích, který nabízí pětadvacetimetrový bazén pro kondiční i závodní plavání a řadu dalších atrakcí, jako jsou tobogán, vířivka, divoká řeka či vyhlídkový bazén na střeše, je prvním zařízením svého druhu v největším moravském městě. Pro návštěvníky zajímavá náplň i poutavá architektura a netradičním konstrukčním systémem pláště pásovce se stala novou dominantou odlehlé městské části. Další brněnský akvapark má vzniknout do tří let na místě zchátralého plaveckého stadionu Za Lužánkami.

Půdorys


Řez příčný a podélný






Aquapark Kohoutovice
Místo: Brno-Kohoutovice
Investor: Statutární město Brno
Autor: K4, a. s. – Vladimír Pacek,
Miloš Schneider, Josef Dundáček, Markéta Benýšková
Návrh nosného a konstrukčního systému: Bohumil Straka, Milan Šmak
Návrh střešního a stěnového pláště: Jana Pexová, Miloslav Novotný
Konzultace: Zdeněk Šamalík
Hlavní inženýr: Zdeněk Kubiš

Dodavatelé:
Hlavní dodavatel stavby: Stavoprogres Brno, spol. s r. o.
Dřevěná konstrukce: České dřevařské závody Praha, a. s., závod TESKO
Střešní plášť: Müpo, spol. s r. o.
Izolace: AZ Flex, a. s.

Realizace: 2008–2010
Kapacita: 240 osob
Plocha bazénové haly: 1 600 m2
Celková vodní plocha: 720 m2
Celková užitná plocha: 3 600 m2
Náklady: 210 mil. Kč


Kateřina Kotalová
Foto: Štěpán Vrzala

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB.


Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Pravdova Jana
dobry den prosimvas chci se zeptat mohu prijit k vam na bazen ze sedmimesicni dcerou a kocarkem mate uschovnu pro kocarky nebo je mozno si je nekam dat?
Odpovědět | 26.01.2012, 11:09

Další z Jaga Media