asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Vila v rekreační zóně nad brněnskou přehradou

05.02.2014

V rekreační zóně Kozí horka u brněnské přehrady vyrostla vilka, která nezapře inspiraci čistými tvary funkcionalismu.  Pozemek, kde původně stál dvoupodlažní objekt rekreačního střediska ze 60. let 20. století, je výrazně svažitý a na východní straně se otevírá působivý výhled na brněnskou přehradu. Toho v projektu architekti využili.

Hmota domu je navržena jako jednoduchý kompaktní hranol osazený ve svahu s předsunutou terasou a schodištěm na východní straně. Východní fasáda se v celé šířce otevírá směrem k přehradě a v úrovni střechy je ukončena výraznou konzolou markýzy z pohledového betonu s kruhovými otvory. Motiv markýzy se opakuje také na západní fasádě nad vstupem do domu. Ve stejném rytmu jako otvory v markýze jsou navrženy světlíky vystupující nad úroveň střechy v podobě bílých válců a osvětlující střední trakt domu. Ostatní fasády působí uzavřeně a jsou prořezány jednoduchými horizontálními okenními otvory. Vstup je zvýrazněn plnými dveřmi a velkou prosklenou stěnou z mléčného skla. Na severní straně je situován sjezd rampou do trojgaráže v 1. nadzemním podlaží.


Do objektu se vstupuje z úrovně 2. nadzemního podlaží ze strany příjezdové komunikace. Na zádveří bezprostředně navazuje společenský prostor s krbem. Ze společenského prostoru je přístupná středová chodba a klidová část, která zahrnuje ložnice, koupelny, wc  a šatny. V přízemním patře s vazbou na zahradu je umístěna obytná kuchyně s jídelnou, krytý bazén a navazující technické prostory, sklady a garáž. Pro rekreační vyžití bude upravena zahrada s venkovním ohništěm a pergolou. Do zahrady je možné sestoupit také komfortním venkovním schodištěm z terasy ve 2.nadzemním podlaží.



Objekt je opatřen bílou omítkou. Výplně okenních otvorů jsou z hliníkových profilů. V interiéru jsou navrženy podlahy z masivního dřeva a z travertinových dlažeb se zalícovanými sokly. Stěny jsou omítané sádrovými omítkami. Střední trakt má snížený sádrokartonový podhled. Dveře jsou bílé, lakované zalícované s omítkou nebo obkladem.



Pension Kozí horka
Místo stavby: Brněnská přehrada – Kozí horka, Brno Bystrc
Realizace: 2013
Investor: soukromá osoba
Autoři: Tomáš Rusín a Ivan Wahla, Atelier RAW s.r.o.
Spolupráce: Petr Mutina

Foto: Atelier RAW
Text: Atelier RAW, kk

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media