asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Rodinný dům ušitý na míru svému pozemku

25.03.2013
Tato berounská dřevostavba je nepřehlédnutelná. Ne snad ani tak kvůli svému svislému modřínovému obložení nebo svéráznému rozložení oken, ale především díky svému tvaru. I když byl na začátku projektování obyčejný kvádr, architekti z pražského ateliéru Cuboid ho následně ořezali tak, aby rodinný dům dokonale pasoval na svou netradičně tvarovanou parcelu.
Dům se nachází západně od centra Berouna v nově zastavované lokalitě nazývané „Na Paloučku“. Parcela v jižním svahu s výhledem na protilehlé kopce Českého krasu má značně netradiční tvar vymezený obloukem silnice a sousedními pozemky. Právě hranice pozemku formovaly hmotu domu. Původní kvádr byl ořezán ze západu a částečně i ze severu rovnoběžně s hranicemi přilehlých pozemků. Specifické je pro dřevostavbu její umístění v severní části pozemku, tedy v co nejvyšším místě parcely tak, aby byl zajištěn maximální výhled jižním směrem přes stávající i budoucí sousední domy.

Rodinný dům v Berouně je dvoupodlažní a jeho podélný tvar umožnil, aby všechny obytné místnosti byly orientovány na jih a jihozápad. Druhé podlaží je obytné a nachází se zde dvě koupelny, šatna, ložnice rodičů a dva dětské pokoje. Jednoramenné schodiště je vedeno při severní fasádě dřevostavby a v přízemí ústí v hlavním obývacím prostoru domu s částečně oddělenou kuchyní. Skrz kuchyň je zároveň přístupná i technická místnost, opatřená samostatným vstupem z exteriéru. V západní části přízemí je oddělený blok obsahující malou koupelnu a pracovnu, která je společně s hlavním obývacím prostorem propojena na jih orientovanou dřevěnou terasou. Nízkoenergetický standard dřevostavby zajišťuje sendvičová fasáda opatřená svislým obkladem ze sibiřského modřínu a dřevěná okna s izolačním trojsklem.

Rodinný dům v Berouně
architekt: Cuboid Architekti, Ing.arch. Milan Vít, Ing.arch. Aleš Papp, Ing.arch. Magdaléna Pappová
investor: Renata a Ondřej Zatloukalovi
realizace: Beroun, 2011


Objekt je ořezán tak, aby na svou parcelu dokonale pasoval


Jižní výhled na kopce Českého krasu


Jednoramenné schodiště v hlavním obývacím prostoru


Vedle hlavního vchodu se závětřím je „hospodářský“ vchod do technické místnosti


Na silnici navazují dvě parkovací stání


situace


přízemí


patro


řez


jižní pohled


západní pohled


severní pohled


východní pohled


-vb-

foto: Radovan Boček
zdroj: cuboid.cz

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
luke
to kritik: Bravo stavba se mi velmi líbí je vyřešena nenápadně funkčně, jednoduše a vtipně, mohlo by být zajímavé, kdyby stavba ještě více respaktovala terén a mohlo být v 1np třeba dvě výškové úrovně (ale to je špíše můj nzor kolegy:) ). Chápu, že se žádnému laikovi milovníkovi kýčů a katalogových zeleno-žlutých domků nemůže líbit ...
Odpovědět | 31.03.2013, 11:34
Kritik
Takovou hrůzu tu raději nedávejte.. Jo architekti už neví, jak se zviditelnit, že ano..
Odpovědět | 29.03.2013, 21:31

Další z Jaga Media