asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Rodinný dům postavený v duchu moderní dřevěnice

20.02.2014

Na okraji valašské obce Zádveřice stojí rodinný dům, který na první pohled připomíná dřevostavbu. V tomto případě však zdání klame, protože pod dřevěným povrchem se skrývá dům z pevných pórobetonových tvárnic.

Na jeho místě kdysi stála více než 150 let stará dřevěnice, která však spadla. Majitelka se tedy rozhodla postavit na jejích základech moderní dům, který by příliš nenarušoval vzhled okolní architektury. Z toho důvodu má stavba borovicový plášť, který časem získá patinu a bude navenek působit jako stará valašská stodola.

Během teplých dní lze využít zastřešenou terasu


Prvotní novostavba však měla vypadat trochu jinak. Mělo jít o jednopodlažní zděný dům postavený na původních základech spadlé dřevěnice o rozměrech 5 × 21 m. Ve fázi hrubé stavby přebrali majetek noví majitelé a rozhodli se pozměnit plánovaný koncept domu. O pomoc při tomto úkolu požádali architekta Pavla Mudříka. Významnou změnou bylo zvýšení hřebene střechy, vytvoření obytného podkroví pod sedlovou střechou, vybudování nového vstupu do domu a vytvoření zastřešené terasy. Stavba však měla vnějším vzhledem zapadat mezi okolní stavby a zároveň v interiéru působit moderně. Dřevěný vzhled stavby však v žádném případě neubírá na funkčnosti stavby. Pod vnějším pláštěm se nachází 100 mm silná tepelná izolace z minerální vlny a větraná vzduchová mezera. Otvory jsou vyplněny dřevěnými okny s izolačními dvojskly a dům je zastřešen plechovou krytinou.

Interiér je nadčasově zařízen

I když interiér působí novodobým dojmem, vnitřní uspořádání místností vzniklo z původního historického základu. Do domu se vchází předsazeným vstupem, který je umístěn ve středu podélného půdorysu stavby. Ze zádveří se vchází do chodby, která umožňuje průchod mezi obytnými místnostmi, WC a kotelnou. Prostorná obývací místnost je spojena s kuchyní a na ni zároveň navazuje krytá terasa, která za hezkého počasí výrazně zvětšuje obytný prostor. V západní části domu se nachází pokoj pro hosty osvětlený okny v přední části domu. Dům je částečně podsklepený, ale sklep je přístupný jen vnějším schodištěm a slouží jako úložný prostor.

V ložnici je vchod na balkón, který také přispívá k průchodu světla

V podkroví se nacházejí dvě ložnice, koupelna a pracovna. Vzhledem k zachování tvarů, rozměrů a rozmístění oken byly požadavky na prosvětlení místností vyřešeny společným propojením místností, vyřazením nadbytečných dveří a v podkroví osazením střešního světlíku. Celý interiér, až na sociální zařízení, tedy tvoří spojitý prostor, otevřený pro přenos světla z jedné strany domu na druhou. K doplnění prosvětlení byly v místnostech použity teplé barevné odstíny, které opticky zvětší a rozzáří interiér. Zařízení interiéru je voleno tak, aby požadovalo co nejméně údržby a působilo moderně.

Půdorys 1. nadzemního podlaží

Půdorys 2. nadzemního podlaží



Peter Rypák
Foto: Daniela Dostálková, Pavel Mudřík Architects

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media