asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Rodinný dům od Stanislava Fialy získal titul Stavba roku

21.10.2014

Zkušený tým pod vedením architekta Stanislava Fialy, postavil rodinný dům, který v sobě odráží zásady nadčasovosti, dlouhodobé udržitelnosti a šetrnosti k životnímu prostředí. Celému interiéru dominují přírodní materiály, ale také maximální praktičnost.

Charakter rodinného domu v nemalé míře diktuje opláštění černofialovými fotovoltaickými panely, které pokrývají i přilehlé přístřešky a vyrábějí potřebnou elektrickou energii. Pro vytápění podlah a chlazení stropů autoři využili další šetrný zdroj – tepelné čerpadlo s hlubinnými vrty. Kombinace vysoce funkčních materiálů s pohledovým betonem opěrných stěn, modelujících krajinu pozemku, a dřevěných hradeb i teras tvoří nezaměnitelnou individualitu této stavby.

Chytré řešení svažitého terénu

Svažitý terén pozemku nadiktoval výškové zasazení objektu s jedním podzemním a dvěma nadzemními podlažími. Suterén se obnažuje na východní straně ulice a nabízí přímý bezbariérový vstup do domu a garáže. Vstupní dvůr na úrovni ulice, téměř celý krytý lehkým přístřeškem, zkrášlený obvodovou zelení, může posloužit jako místo pro hry dětí, sportování, nebo stání pro auta návštěv. Opěrná stěna z pohledového betonu, prodlužující průčelní vstupní fasádu, porostlá popínavou zelení, drží terén osluněné zahrady na úrovni hlavního obytného podlaží a napomáhá tak nezbytnému efektu propojovaní interiéru a exteriéru. Terén okolo domu je dlouhými rampami modelován tak, aby zde nevznikaly žádné překážky plynutí pohybu po zahradě, ani pro strojovou údržbu.

Prostorný a nadčasový interiér

Ve vstupním podlaží suterénu jsou všechny praktické funkce. Na garáž navazuje vstupní hala, dílna a domovní strojovna, sdružující tepelná čerpadla, elektroinstalaci a technologii bazénu. První nadzemní podlaží je z velké části volně plynoucím hlavním obytným prostorem, propojeným s kuchyní. V tomto podlaží je i hospodářská místnost za kuchyní, sociální zázemí a pokoj pro hosty s vlastní koupelnou. Okna na celou výšku podlaží, otočená směrem na jižní stranu, prosvětlují celý prostor a umožňují plynulé propojení s hlavní jižní zahradou, do níž je zasazen i přelivový bazén s kamennou krajinou.


Interiér je zpracovaný z vysoce kvalitních, převážně přírodních, materiálů, které nebude nutné v průběhu dlouhého života stavby vyměňovat. Designový charakter tohoto patra moduluje bílá mramorová podlaha. Vysoká nadčasovost a praktičnost tohoto materiálu je doplňovaná dubovými panely dveří, vestavěného nábytku a posuvných stěn. K souladu přispívají stěny a strop z pohledového betonu a skleněné stěny, potištěné bílým přírodním motivem stromu, vrhajícím stíny jižního slunce. Druhé nadzemní podlaží už je klidné, rozdělené na dvě hlavní ložnice s vlastními šatnami a velkorysým sociálním zázemím. Najdeme zde i dvě pracovny. Jedna otočená na jih s výhledem na bazénovou zahradu a druhá s výhledem přes severozápadní prosklený roh do nedaleké lesní stráně. Materiálový koncept tohoto patra ovládá dřevo. Dubové podlahy, dveřní panely a vestavěný nábytek zateplují základní konstrukci z betonu. Koupelny jsou realizovány v bílém mramoru v kombinaci s potištěným sklem.



Rodinný dům LF
Autor: Stanislav Fiala/Fiala + Nemec s. r.o. /
Spolupráce: Jiří Václavů, Jana Štefuráková, Milan Bulva
Adresa: K Hlásku, Praha 6 - Nebušice
Dodavatel: Hinton a.s.
Zastavěná plocha: 178 m2 (dům)
Obestavěný prostor: 1 583 m3
Projekt: 2011 - 2012
Realizace: 2012 - 2013

red
Foto: Filip Šlapal

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media