asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Průsvitný dům: na co okna?

17.02.2014

V Japonsku mají architekti odvahu. Ti z ateliéru Suppose Design Office mají trochu jiné představy o rodinném domě, než má možná většina lidí a architektů. Ale architektonickou hodnotu mu nelze upřít, hlavně z hlediska nových koncepcí a forem bydlení. Stejně, jako se mění rychlost našich životů, mění se i naše obydlí a požadavky na vnitřní prostor.

Navzdory svému netradičnímu konceptu obalových konstrukcí splňuje požadavky rodiny se třemi dětmi a všechny formy rodinného komfortu. Pod komfortem si však každý představuje něco jiného. V tomto případě je heslem investora i architekta střídmost a minimalismus. Na rozdíl od standardního domu, jaký známe z naší zeměpisné šířky, dům v Tousuien nemá žádné „zbytečné“ zařízení, žádné „zbytečné“ dělicí příčky ani žádné „zbytečné“ dekorace.

Evropané se vyžívají v na míru vyráběných nábytcích, moderních sestavách pod televizor, kuchyních s miliardami zásuvek. Japonci si odřekli i okna. Okna jsou z téhož materiálu jako fasáda, nelze se tedy skrz ně zahledět ven. V tomto případě to asi není na škodu, proto chválím architektovu příčetnost a odvahu. Takovýchto míst, kde je okolí nevlídné a výhled z okna nemá žádnou hodnotu, je na světě mnoho. Tak na co okna?


 
Myšlenka transparentního opláštění umožňuje průnik slunečního záření v co největší možné míře. Doplňuje ji otevření vnitřní prostorové koncepce. Otevřený prostor má různá využití a je variabilní v závislosti na požadavcích rodiny, měnících se časem. Dům je tak flexibilním místem, typologie není omezená stěnami ani okny v obvodových stěnách. Nosná konstrukce je z oceli natřené na bílo. Dotvářejí ho betonové stropy a podlahy. V části, kterou bychom mohli nazvat obývacím pokojem, je dřevěná podlaha, díky čemuž se prostor alespoň trochu zjemnil.



Tři podlaží absorbují během dne světlo a teplo přes průsvitnou fasádu. Ale v noci se dům změní ve svatojánskou mušku. Vnitřní osvětlení rozzáří ulici. Pro někoho by to mohl být velmi rušivý efekt, ale před čím se ukrývat? Místnosti, v nichž chcete mít soukromí, jsou otočeny do dvora.



Architekti: Suppose Design Office (Makoto Tanijiri)
Team: Makoto Tanijiri, ASAssociates, Hajime Nagano
Celková plocha: 135,09 m2
Zastavěná plocha: 69,36 m2
Celková podlahová plocha: 208,08 m2
Klient: pár se třemi dětmi

Ing. Alena Benešová
Foto: Toshiyuki Yano, Takumi Ota

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media