asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Maskovaný dům ve svahu

28.02.2014

Na strmém pozemku měl podle přání investora stát diskrétní dům, který by co nejvíce splynul s okolní přírodou. Uvnitř měl být naopak zcela otevřený pro své okolí. Tak, aby jeho obyvatelé byli v kontaktu s přírodou a její neustálou proměnlivostí.

Skrytý v zalesněných kopcích malé obce Morin-Heights v kanadském Québecu byl pojmenován Blue Hills a díky své jemnosti a jednoduchosti umožňuje harmonické soužití člověka s přírodou. Vytvořením příjemného, uvolněného a vzdušného prostředí, je život v tomto domě podobný věčné dovolené.
Diskrétně



Aby byl dům co nejlépe maskován, jeho vnější stěny jsou pokryté vertikálně skládanými cedrovými latěmi, které budou postupně v průběhu let stárnout a napodobovat tak barvu kůry okolních stromů. Určité části těchto stěn jsou pokryty dřevěnými lamelami, které tak vytváří jemný reliéf na fasádách, a interagují svislost a rytmus okolního lesa. Na ploché střeše je drenáž z říčních oblázků odrážející barvy okolní krajiny, a tak se stává velmi obtížné odlišit strukturu domu od jeho okolí, když je pozorovaný z vrcholu kopce.



Dům je koncipovaný jako jednopodlažní, a tak snižuje nároky na místní životní prostředí. Velká pozornost byla věnována také zachování co nejvíce stávající flóry. Nízké konstrukční provedení umožnilo každému vnitřnímu prostoru mít přímý vizuální kontakt s okolím, a proto je terén koncipován jako rozšíření vnitřní podlahy domu.

Zapuštěná okna

Otvory na čelní fasádě byly umístěny uvnitř série výklenků, což umožňuje otevírat okna i za deštivého počasí. Kromě toho, že slouží jako ochrana před nepříznivými meteorologickými podmínkami, se tyto výklenky podílejí na vymezení přechodné zóny mezi vnitřním a vnějším prostorem, kde bílé vnitřní stěny působí jako rozšíření vnitřní stěny a stropy. Výklenky navíc blokují přímé sluneční záření v létě, které chrání před přehřátím v důsledku velkých oken, ale propouštějí nízké zimní sluneční záření, což přispívá k vytápění interiéru.


Tento princip funguje nejlépe s odkrytou betonovou podlahou. Vzhledem k tomu, že je ve stínu v létě, pomáhá betonová podlaha chlazení domu. Naopak vystavena slunci v zimním období přispívá k vytápění.


Dispozice

Ve středu domu se nacházejí společné prostory, ty soukromé jsou umístěné na jeho koncích. Obytný prostor zahrnuje kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Kuchyň, skládající se netradičně ze dvou velkých ostrůvků, odděluje obývací pokoj od jídelny. Ostrůvek sousedící s jídelnou zahrnuje i jídelní pult, zatímco ten, který sousedí s obývacím pokojem, obsahuje knihovnu. Ohniště a nábytek integrovaný mezi výklenky se podílejí na minimalistické estetice domu.


Servisní prostor je umístěny mezi centrální oblastí a ložnicemi s cílem vytvořit postupné přechodné zóny, která vede k soukromým prostorám. Zahrnuje koupelny, technickou místnost a četné úložné prostory.



Materiály, které jsou v domácnosti, odkazují na okolní přírodní prostředí. Je využito autentických surovin, jako je dřevo na stěnách, mramoru, který je zvolen jako obklad v koupelnách, nebo dokonce leštěný beton na podlahách. Dřevo, použité jako obklad vnitřních stěn, bylo namalované bíle s cílem vytvořit větší a světlý obývací prostor a zároveň zachovat přitom jeho přirozenou texturu. Díky tomu vznikla v interiéru vřelá, příjemná a delikátní atmosféra. Bělost vnitřních prostorů je jako plátno, které mění barvy odrážené z okolního prostředí tak, jak se mění roční období.



Veranda je v podstatě rozšířením obývacího pokoje a umožňuje obyvatelům domu, aby si venkovní prostor mohli užívat i v zimě.

Dům Blue Hills
Místo: Morin - Heights, Québec, Kanada
Architekt: la SHED architecture
Realizace: říjen 2012

Text: kk
Foto: Maxime Brouillet

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media