asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví
Partneři kategorie

Dům z řadové zástavby dostal novou tvář

02.01.2017

„Hnízda“ vbudovaná do interiéru domu jsou zajímavým řešením, jak rozčlenit prostor a vytvořit si soukromí tam, kde k tomu není jiná možnost. Obvykle jsou umístěna na vyvýšeném podlaží, velké uplatnění mají v domech s otevřeným střešním prostorem, kde v části interiéru vytvoří praktické využití otevřené výšky s výhledem do společných prostor.

Příjemné a praktické „hnízdo“ vytvořili při rekonstrukci rodinného domu z řadové zástavby v Kladně architekti z českého ateliéru majo architekti.

Důraz na kvalitu a řemeslné zpracování

Původně jednopodlažní rodinný dům proměnili na moderní dvoupodlažní bydlení pro rodinu. Architekti se snažili návrhem řešení přeměny staršího domu z řadové zástavby z počátku dvacátého století uspokojit dnešní nároky na bydlení.

Jejich cílem bylo vedle změn zachovat původní charakter domu. Realizací rekonstrukce vzniklo spojení moderních postupů a tradiční architektury s důrazem na kvalitní materiály a řemeslné zpracování.

Absolutní přeměna dispozice

Neodmyslitelnou součástí návrhu bylo celkové přepracování dispozice domu, které se neobešlo bez vybourání příček a stropu. Z domu po vybourání prakticky zůstala jen skořápka a jedna vnitřní nosná stěna. Architekti také posunuli vstup a schodiště, v exteriéru navrhli zahradní úpravy. Co je však důležité vzhledem k vsazení do okolního prostředí  – dům si při pohledu z ulice zachoval svůj výraz a nepůsobí rušivě.

Hlavní změny se udály v interiéru

Propojením dvou původních místností vznikl velký obytný prostor s převýšeným stropem. Právě na konci této části je vestavěno útulně působící dřevěné hnízdo. Samo o sobě má patro na spaní – to je umístěno nejvýše, pracovnu s oknem do společných prostor a také zde najdete koutek na čtení.

Pracovna je s přízemím domu spojena netradičně, a to požární nerezovou tyčí, a tak se z ní v hlavním obývacím prostoru můžete ocitnout prakticky hned bez nutnosti použít schody. Do hnízda je možné přejít z druhého podlaží domu po užším můstku. Celé hnízdo je vytvořeno z konstrukčních smrkových desek Novatop.

Pohodlí rodiny nechybí nic

V přízemí se kromě otevřeného prostoru, který je novými francouzskými okny propojen se zahradou a zahrnuje kuchyňský i jídelní kout, nachází manželská ložnice a hygienické místnosti, na druhém podlaží, tedy v podkroví domu, se nacházejí dětské pokoje a koupelna s toaletou. Na pozemku náležejícím k domu najdete kromě nové garáže i krytý zahradní altán.

Dom s hnízdem v kostce

Architekti: majo architekti
Lokalita: Kladno-Rozdělov
Užitná plocha: 129, 8 m2
Zastavěná plocha: 93, 0 m2
Projekt: 2011–2012
Realizace: 2013–2014



Text: Sabína Zavarská
Foto: majo architekti

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media